Nieuwe eisen voor generatoren bij herplaatsing van WKK’s van voor 17 mei 2018

In verband met de Verordening (EU) 2016/631 gelden vanaf 17 mei 2018 aangepaste eisen voor nieuwe generatoren van WKK’s. Voor installaties die op 17 mei 2018 reeds op het net waren aangesloten of waarvoor een koopovereenkomst is gesloten tussen 17 mei 2018 en 27 april 2019 gelden deze eisen niet.

Er zijn onduidelijkheden over bestaande installaties. Daarom deze verduidelijking van de regelgeving.

Voor een bestaande WKK-installatie die herplaatst wordt op een andere locatie moet, volgens de regelgeving, de CE-markering worden herzien. Daarmee moet worden voldaan aan de laatste wet- en regelgeving en hiermee automatisch aan de Verordening (EU) 2016/631.

Dit heeft onder andere consequenties voor de generator en de elektrische installatie. In veel gevallen moet de generator worden vervangen door een zwaardere versie om te voldoen aan de eisen en zijn uitgebreider beveiligingsapparatuur benodigd. Dit is ongeacht wat de zwaarte van de netaansluiting is of dat er eerder al een WKK op de locatie aanwezig was. Voor installaties groter dan 1 MW is het tevens zaak vanuit de fabrikant van de installatie een certificaat te ontvangen van onafhankelijke goedkeur voor het voldoen aan de eisen van Verordening (EU) 2016/631. Het herplaatsen van een bestaande WKK met een generator die niet voldoet aan de eisen van Verordening (EU) 2016/631 kan ertoe leiden dat de netbeheerder eist dat de WKK wordt afgesloten. Voor ondernemers is het daarmee belangrijk dat er ook bij een herplaatsing van een WKK-gasmotor goed wordt gecontroleerd dat een WKK voorzien is van een geactualiseerde CE-markering.

BlueTerra

Glastuinbouw Nederland - © 2024