Nieuwe eisen voor plantmateriaal naar VK per 21 april 2020

Het Verenigd Koninkrijk (VK) neemt met ingang van 21 april 2020 nieuwe maatregelen voor handel van een aantal producten. Er gelden nieuwe eisen voor plantmateriaal van Lavandula sp., Nerium oleander en Rosmarinus officinalis, en voor een aantal houtige gewassen en producten waaronder Platanus en Ulmus (Iep). Daarnaast is vanaf die datum geen handel naar het VK meer mogelijk van Coffea, Olea europaea, Polygala myrtifolia en Prunus dulcis.

Deze eisen gelden voor alle EU-lidstaten en voor derde landen. Klik hier voor de melding van de maatregelen. Het betreft veelal boomkwekerijgewassen, maar ook een aantal gewassen uit de glastuinbouw.

Eisen vanwege Xylella
Voor de planten Lavandula sp., Nerium oleander en Rosmarinus officinalis (met uitzondering van zaad) stelt het VK uitgebreide eisen, waaronder veldinspecties en verplichte toetsing. Naktuinbouw zal een register opstellen van bedrijven die hieraan kunnen voldoen. Indien de planten afkomstig zijn uit een andere lidstaat, dan mogen ze naar het VK worden verhandeld indien ze een plantenpaspoort (PP) hebben met PZ (‘Protected Zone’) voor Xylella fastidiosa.

Geen handel vanwege Xylella
Handel van planten van Coffea en Polygala myrtifolia vanuit Nederland en alle andere EU-lidstaten en derde landen naar het VK is verboden. Voor Olea europaea en Prunus dulcis zijn de nieuwe eisen van het VK zodanig dat daardoor de handel naar het VK niet langer mogelijk is.
Daarnaast zijn aanvullende eisen gesteld aan:

  • Planten voor opplant van Platanus vanwege de schimmel Ceratocystis platani;
  • Planten voor opplant van Ulmus (Iep) vanwege Candidatus Phytoplasma ulmi;
  • Planten, hout, houtdelen en schors van Fraxinus, Juglans ailantifolia, Juglans mandshurica, Ulmus davidiana en Pterocarya rhoifolia uit derde landen

Welke documenten zijn nodig?
Het plantmateriaal moet voorzien zijn van ‘official statements’ dat wordt voldaan aan deze vereisten. Nederlandse bedrijven kunnen dit doen door het aanbrengen van een plantenpaspoort bestemd voor beschermde gebieden (PZ) met de EPPO code of de volledige naam van het betreffende quarantaine organisme. Er is dus geen fytosanitair certificaat nodig. Vraag hierover zo nodig advies van keuringsdienst Naktuinbouw.

Waarom deze nieuwe eisen?
Het VK neemt deze maatregelen om zich beter te beschermen tegen de introductie van boven­genoemde plantenziekten- en plagen. Deze tijdelijke maatregelen passen binnen het kader van de huidige EU-wetgeving. Die wetgeving biedt deze ruimte; de Europese Commissie beoordeelt de maatregelen verder. Mogelijk worden de eisen op termijn in de EU-wetgeving opgenomen, of het VK moet ze aanpassen of intrekken. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) bekijkt samen met de keuringsdiensten hoe Nederlandse bedrijven aan deze eisen kunnen voldoen. Het gehele bericht is hier te lezen.

Glastuinbouw Nederland - © 2024