Nieuwe Europese landbouwvisie legt basis voor groene, concurrerende en innovatieve tuinbouw

Voedselzekerheid, het verdienvermogen en de innovatiekracht van de Europese land- en tuinbouw moet in Brussel weer centraal staan. Als het aan Eurocommissaris Hansen voor Landbouw en Voedsel ligt althans. In zijn nieuwe landbouwvisie legt hij de basis voor een groene, concurrerende en innovatieve tuinbouw, concludeert Glastuinbouw Nederland. Met minder administratieve lasten, meer geld voor innovatie, meer groene gewasbeschermingsmiddelen en lagere kosten wil de EU het toekomstperspectief van haar telers verbeteren. 

Minder bureaucratie en stroomlijnen milieueisen
Doel van de visie van de Europese Commissie is om het concurrentievermogen, de duurzaamheid en het verdienvermogen van de sector te versterken. Speerpunt daarin is het versimpelen van wet- en regelgeving, bijvoorbeeld op gebied van duurzaamheid. Onder het motto ‘één keer verzamelen, meerdere keren gebruiken’ overweegt de Commissie een éénloketsysteem. Telers hoeven dan maar één keer al hun gegevens in te voeren voor de milieueisen van de overheid én keurmerken. Glastuinbouw Nederland verwelkomt het stroomlijnen van duurzaamheidseisen om administratieve lasten te verminderen door wettelijke en private standaarden te benchmarken. Vorige week kwam de Commissie al met een ander plan voor minder regeldruk.

Weerbare planten voor een sterke tuinbouw
Gezonde planten zijn de basis van een sterke tuinbouw. Glastuinbouw Nederland deelt de urgentie van de Landbouwcommissaris om nog dit jaar met een wetsvoorstel te komen om de beschikbaarheid over groene gewasbeschermingsmiddelen in Europa te versnellen. Het plan voor tijdelijke toelatingen van laagrisico- en biologische alternatieven en een versnelde officiële toelatingsprocedure kan het rap krimpende middelenpakket slechts deels tegengaan. Het toestaan van CRISPR-Cas vormt een ander belangrijk onderdeel van onze medicijnkast, ziet ook de Eurocommissaris. Met recht vereist dat extra middelen voor de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA) – het Europese Ctgb – om sneller innovatieve gewasbeschermingsmiddelen toe te laten.

Concurrentievermogen
Nieuwe wetgeving moet ervoor zorgen dat de positie van telers in de keten wordt versterkt. Op korte termijn komen er voorstellen om de eisen van het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB), waaronder SIG&F, te vereenvoudigen. Bovendien wil de Commissie op den duur de productiestandaarden van importen gelijkstellen aan de Europese normen voor gewasbescherming. Dit moeten zorgen voor een eerlijker speelveld tussen telers binnen en buiten de EU. Glastuinbouw Nederland deelt de ernst van eerlijke concurrentie, maar benadrukt tevens het belang van internationale handel voor de tuinbouw.

De komende tijd wordt deze landbouwvisie verder uitgewerkt. Glastuinbouw Nederland blijft in nauw contact met de verschillende EU-instellingen en het Nederlandse kabinet om de belangen van een concurrerende, innovatieve en duurzame glastuinbouw te vertegenwoordigen.

Jesse Schevel

Glastuinbouw Nederland - © 2025