Nieuwe noodmaatregel Xylella 26 mei van kracht

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) controleert vanaf 26 mei 2015 of bij import van planten uit landen buiten de Europese Unie wordt voldaan aan de aangescherpte maatregelen tegen Xylella fastidiosa (Xf). XF is een belangrijke bacteriële ziekte die onder andere olijfbomen aantast. Als gevolg van de Europese maatregelen mogen planten van 160 soorten en 27 genera in onderstaande lijst (annex) voorlopig niet meer geïmporteerd worden in de Europese Unie. Dit is pas weer mogelijk op het moment dat het betreffende land duidelijk heeft gemaakt dat Xf niet voorkomt in het betreffende land.

Officieel zijn de nieuwe EU maatregelen voor Xf wettelijk van kracht geworden op 19 mei 2015. Op deze datum zijn ze door de Europese Commissie aan de lidstaten genotificeerd. Op 21 mei 2015 zijn de maatregelen gepubliceerd in het publicatieblad van de Europese Unie.

Zendingen die vergezeld worden van een fytosanitair certificaat van het land van oorsprong gedateerd op 25 mei 2015 of daarvoor, kunnen tot 2 weken na deze datum nog geïmporteerd worden.

De maatregelen gelden voor planten voor opplant (ofwel plants for planting), waarbij zaden zijn uitgezonderd van de maatregelen. De maatregelen gelden niet voor eindproducten zoals vruchten, snijtakken of snijblad.

Bekijk het dossier op de website van de NVWA.

NVWA

Webinar 'AOW in zicht'

Ieder jaar stromen werknemers op basis van leeftijd uit. Zij AOW ontvangen en een pensioen. In het eerst volgende Webinar van BPL gaat ons pensioenfonds in op vragen als: hoe werkt AOW aanvragen, kan ik een dag korter gaan werken, welke…

Glastuinbouw Nederland - © 2024