Nieuwe rekenmethode PBL leidt tot hogere CO2-emissie glastuinbouw

Het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) kwam deze maand in de ‘Balans van de Leefomgeving’ tot de conclusie dat de glastuinbouwsector de klimaatdoelstelling 2020 niet haalt. Waar komt dat vandaan?

Volgens LTO Glaskracht Nederland is dit het gevolg van een andere rekenmethode die het PBL hanteert. Die andere rekenmethode leidt tot een extra CO2-emissie van 1,6 Mton die wordt toegerekend aan de sector. Dat is 30% meer CO2 dan blijkt uit de jaarlijkse Energiemonitor van de glastuinbouw, die wordt vastgesteld door Wageningen Economic Research (WEcR). PBL geeft zelf ook aan dat er verschillen zijn tussen beide methoden.

De conclusie dat de sector de afgesproken doelen niet haalt is echter onjuist. De afspraken over het sectordoel 2020 met de overheid zijn gebaseerd op de rekenmethode van WEcR, niet van PBL. Het kan niet zo zijn dat de sector plotseling wordt afgerekend door het hanteren van andere rekenmethoden. De volgende Energiemonitor van de glastuinbouw (editie 2017) verschijnt dit najaar.

LTO Glaskracht Nederland heeft met PBL afstemming over het verschil tussen de rekenmethoden. Vooralsnog is onduidelijk waar deze vandaan komen. Voor nieuw te maken afspraken over klimaatdoelen na 2020 is een eenduidige rekenmethode van groot belang.

Glastuinbouw Nederland - © 2024