Nieuwe stap in biologische rupsenbestrijding chrysant, maar nog geen stabiel systeem

Met het wegvallen van diverse toelatingen van chemische gewasbeschermingsmiddelen, of de beperking van de inzet van deze middelen, worden de komende jaren grote problemen verwacht met de bestrijding van rupsen in de teelt van chrysanten. Nieuw onderzoek wordt gezien als nieuwe stap, maar vervolgonderzoek is nodig.

Momenteel wordt de bestrijding van rupsen volledig chemisch of met biologische bacterie preparaten uitgevoerd. In 2019 heeft ChrysantNL de handen in een geslagen met Bioline Agrosciences. Bioline heeft sinds een paar jaar een interessante natuurlijke vijand (Trichogramma achaeae) in hun producten portfolio, die een belangrijke aanvulling voor de rupsenbestrijding in chrysant kan betekenen.

Onderzoeksvragen
Met dit onderzoek, medegefinancierd door ChrysantNL, is antwoord gezocht op de volgende onderzoeksvragen:
1. Hoe krijgen we de Trichogramma achaeae zo goed mogelijk verspreid in het gewas?
2. Is Trichogramma achaeae in staat Chrysodeixis chalcites te controleren in chrysant?
3. Kunnen er chemische middelen achterwege worden gelaten met een biologisch schema? 4. Is de effectiviteit van correctiemaatregelen te verhogen door vroegtijdige waarneming van de plaag?

Resultaten
Uit het onderzoek kwam naar voren dat bij matige plaagdruk Turkse mot goed te beheersen is met Trichogramma sluipwespen. Bij sterke plaagdruk is de huidige dosering Trichogramma onvoldoende gebleken. De gebruikte monitoringmethode geeft onvoldoende houvast om verschillende objecten met elkaar te vergelijken. In een vervolgonderzoek wordt de methode herzien.
Trichogramma heeft een toegevoegde waarde bij de bestrijding van Turkse mot, maar verder onderzoek is nodig om tot een stabiel geïntegreerd systeem voor rupsenbestrijding te komen. Over een vervolg wordt het komende jaar gesproken met Bioline Agrosciences.
Het eindrapport van het onderzoek is toegevoegd als bijlage bij dit bericht.

Glastuinbouw Nederland - © 2024