Nieuwe versie tripsherkenningskaart beschikbaar

Trips is al jarenlang een van de grootste bedreigingen voor de Nederlandse sierteelt on-der glas. Voor de bestrijding van trips is het belangrijk te weten om welke soort het gaat. De eerder door Wageningen University & Research business unit Glastuinbouw en Glas-tuinbouw Nederland opgestelde tripsherkenningskaart is nu verder geactualiseerd.

Herkenning is belangrijk, want biologische bestrijders werken bijvoorbeeld niet altijd goed tegen alle soorten trips en ook kan de chemische bestrijding tegen de ene soort beter werken dan tegen de andere. De laatste jaren wordt de glastuinbouw geconfronteerd met de introductie van nieuwe tripssoorten. Naast deze exoten zijn er ook inheemse tripssoorten die regelmatig in kassen voorkomen. Door een betere herkenning en met meer kennis over de levenswijzen kan de aanpak van de verschillende tripsen gerichter en effectiever plaats vinden.

Duidelijke herkenning tripsen
Afgelopen jaar hebben Wageningen University & Research, BU Glastuinbouw en Glastuinbouw Nederland een tripsherkenningskaart opgesteld voor de belangrijkste soorten tripsen in de Nederlandse glastuinbouw. De kaart is nu verder aangevuld en geactualiseerd met de pepertrips Thrips parvispinus, een nieuwe soort die zich lijkt te vestigen in de Nederlandse en Europese kassen. Duidelijke foto’s van de verschillende tripsen alsmede detailfoto’s voor duidelijke herkenning zijn hierin opgenomen. Tevens zijn het uiterlijk, het schadebeeld, de levenswijze en de waardplantenreeks beschreven. De tripsherkenningskaart is digitaal beschikbaar, maar ook als uitklapbare folder in kleur. Op veler verzoek is de kaart nu ook in het Engels vertaald. Beide versies zijn beschikbaar en onderaan dit bericht te downloaden.

Kennismaken met Klas in de Kas

Heeft u hart voor de tuinbouw? Vindt u het belangrijk dat basisschool leerlingen ook enthousiast worden gemaakt voor de tuinbouw? Kom dan op 17 april om 19.30 uur naar de proefles en maak kennis met de vrijwilligers en de gastlessen van Klas in de…

Glastuinbouw Nederland - © 2024