Nieuwe warmtewet komt eraan

Het ministerie van EZK werkt aan een nieuwe Warmtewet. Binnenkort gaat deze wet ter consultatie. Glastuinbouw Nederland zal de nieuwe wet beoordelen. De Warmtewet gaat over warmtelevering aan kleinverbruikers, oftewel de huishoudens en heeft al een lange geschiedenis. De nieuwe wet moet passend worden gemaakt voor de te verwachten grote groei van warmtenetten en de uitvoering van het Klimaatakkoord.

Onafhankelijke rol in warmtesystemen
Ook voor grootverbruik wordt gewerkt aan nieuwe kaders. Zo maakte het ministerie van EZK vorig jaar al bekend dat voor grote warmtenetten zoals in Zuid-Holland wordt ingezet op onafhankelijke netten. Gasunie heeft daarbij de rol toebedeeld gekregen voor de ontwikkeling van het Zuid-Hollandse warmtenet.
In 2017 heeft Glastuinbouw Nederland, in samenwerking met een groot aantal partijen in de warmtevoorziening, een advies geschreven voor de toenmalige minister Kamp. Het advies was: marktwerking in grote warmtesystemen zoals in Zuid-Holland - waar professionele partijen opereren zoals glastuinders – en regulering van de warmtevoorziening voor stadsnetten. Die lijn wordt nog altijd gevolgd.

Discussie ligt genuanceerd
Over de stadsnetten wordt nu veel discussie gevoerd. Zo wordt gemotiveerd dat netwerkbedrijven, oftewel de private ondernemingen van de publieke netbeheerders, een waardevolle en onafhankelijke rol moeten kunnen vervullen in warmtesystemen. Daar is Glastuinbouw Nederland het mee eens, al vereist dit een aantal voorwaarden om onbedoelde interactie met de publieke netbeheerders te voorkomen. De Autoriteit Consument & Markt heeft over dit vraagstuk recent een advies geformuleerd: netbeheerders hebben geen rol in de (commerciële) warmtevoorziening en netwerkbedrijven onder voorwaarden. Glastuinbouw Nederland ondersteunt deze lijn.
De netbeheerders en netwerkbedrijven pakken nu groot uit in de pers, maar de discussie ligt genuanceerd. Netwerkbedrijven kunnen wel degelijk een gewaardeerde rol vervullen in de warmtevoorziening. Het gaat om het netjes inkleden van de randvoorwaarden waarbinnen dit mogelijk is. Ook als één centrale partij de regie moet voeren over warmteprojecten kunnen op onderdelen partijen worden ingeschakeld bij de uitvoering, waaronder ook netwerkbedrijven.

Glastuinbouw projecten passen in de kaders
Wat betekent dit voor de toekomst van warmte in de glastuinbouw? Tot nu toe zijn vooral geothermieprojecten ontwikkeld met warmtenetten voor meerdere bedrijven. Deze initiatieven vallen buiten de discussie over stadsnetten voor huishoudens, maar op zich zijn dit de door het ministerie van EZK bedoelde integrale warmteprojecten. De bron, het distributienet en de afleverpunten zijn immers eigendom van één onderneming, de eigenaar/eigenaren van het geothermieproject.
Bovendien kunnen gespecialiseerde partijen worden ingeschakeld, bijvoorbeeld voor de aanleg van het distributienet, zolang het project buiten het domein van de Warmtewet valt en bovendien zolang de regie en eindverantwoordelijkheid voor het totale project in handen blijft van één partij.
Als in de Warmtewet onder voorwaarden ruimte wordt gemaakt voor onafhankelijke, gespecialiseerde partijen, om een rol te vervullen bij de doorontwikkeling van warmteprojecten, dan ondersteunt Glastuinbouw Nederland dat.
Neem voor vragen contact op met Rob van der Valk, beleidsspecialist Energie en Klimaat bij Glastuinbouw Nederland.

Glastuinbouw Nederland - © 2024