Nieuwe werkwijze toelating gewasbeschermingsmiddelen vanaf 2016

Vanaf 1 januari 2016 hanteert het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Ctgb) een nieuwe werkwijze. Tot nu toe wordt de milieu-impact van een middel bepaalt o.b.v. het in het oppervlaktewater terechtkomen van 0,1% van het gebruikte middel.

Recent is een nieuwe Europese guidance bedekte teelten aangenomen, waarin het nieuwe rekenmodel GEM (het Greenhouse Emission Model) specifiek voor de berekening van de emissie uit kassen is opgenomen. Enkele opties voor de zuivering van afvalwaterstromen zijn ingebouwd. Bij gebruik van deze guidance komen de berekende emissies uit kassen naar alle waarschijnlijkheid hoger uit dan de nu gehanteerde 0,1%.

De guidance bedekte teelten geldt direct voor zowel nieuwe aanvragen van stoffen als middelen. Volgens het Ctgb heeft de guidance geen invloed op lopende aanvragen. Het Ctgb brengt op dit moment de impact van deze nieuwe guidance op o.a. de dossiervereisten in kaart. De aanvragers worden hierover geïnformeerd.

Validatie
In de bekendmaking van het Ctgb wordt niet gesproken over een validatie, terwijl dit volgens LTO Glaskracht Nederland wel noodzakelijk is. Eerdere toetsing van het model door de sector zelf toonde aan dat de afwijkingen tussen praktijk en het model onverantwoord groot zijn. Bij substraatteelten betekent toepassing van het model forse overschatting van de milieubelasting. Daarnaast is het een nationale implementatie van de guidance, die in andere lidstaten (nog) niet op deze wijze wordt doorgevoerd.

LTO Glaskracht Nederland pleit voor een Europa-brede gelijke implementatie van de guidance en als daartoe gekozen wordt voor een emissiemodel. Dan moet op z’n minst vooraf vast staan dat het model de praktijksituatie redelijkerwijs benadert.

Guus Meis

Glastuinbouw Nederland - © 2024