NL Next Level Energie plan gepresenteerd

Het bedrijfsleven zet in op een CO2 neutrale economie in 2050. Gisteren, maandag 13 februari, presenteerden VNO NCW, MKB Nederland en LTO Nederland het NL Next Level plan ‘Energie voor de toekomst’.

Lees hier het volledige plan. 

Voor het bedrijfsleven is het niet meer de vraag of maar hoe een klimaatneutrale energievoorziening gerealiseerd kan worden in aansluiting op het Klimaatakkoord van Parijs en de Europese doelstellingen voor CO2 reductie. De realisatie van een klimaatneutrale energievoorziening vergt een langdurige en gerichte samenwerking tussen het bedrijfsleven, kennisinstellingen, milieuorganisaties en de overheid. Een klimaatwet, een borgingscommissaris en een regierol voor één minister van Energie, klimaat en circulaire economie moeten zorgen voor lange termijn zekerheid. De organisaties zetten in op de financierbaarheid en maximale benutting van privaat geld en marktwerking om de energietransitie mogelijk te maken. De recent door de overheid gelanceerde oprichting van Invest NL in 2018 sluit hier naadloos op aan.

De samenwerking moet gericht worden op transitieprogramma’s waarin scherp gelet wordt op haalbaarheid, resultaat en de realisatie van doorbraakprojecten. De benoemde doorbraken op warmte- en CO2 voorziening zijn voor de glastuinbouw cruciale onderdelen.

Een aanpak met transitieprogramma’s wordt ook voorgesteld in de onlangs gepubliceerde ‘Energieagenda’ van de Rijksoverheid. Zo is er een brede basis voor de aanpak. In de glastuinbouw is er al lang ervaring mee. Het energietransitieprogramma Kas als Energiebron van het ministerie van Economische Zaken en LTO Glaskracht Nederland bestaat inmiddels tien jaar.

Glastuinbouw Nederland - © 2024