Nog geen directe oplossing voor PAS

Het adviescollege onder leiding van oud-minister Remkes adviseert het Kabinet om eerst maatregelen te nemen om de ‘deken van depositie’ te verminderen zodat daarna aan vergunningverlening begonnen kan worden. Het gaat dan om bronmaatregelen en herstelmaatregelen die ertoe moeten leiden dat er weer ‘ruimte’ ontstaat voor het verlenen van vergunningen.

Dat komt dan op het bordje van de provincies te liggen. Die ruimte moet daarnaast worden ‘afgeroomd’ . Nog niet duidelijk is wie dat moet gaan betalen.
"Naast LTO Nederland is ook Glastuinbouw Nederland teleurgesteld dat het advies nog geen antwoord geeft op de vele ondernemersinitiatieven die nu stil liggen", stelt Glastuinbouw Nederland voorzitter Sjaak van der Tak. "Provincies hebben de opdracht hiermee aan het werk te gaan.
"Provincies hebben de opdracht hiermee aan het werk te gaan. Dat zal een forse inspanning vergen. De pijn bij onze ondernemers, omdat er nu geen vergunningen worden afgegeven, wordt dus niet morgen opgelost.”

Faire en transparante regels
Er is nog veel onduidelijk en er moet dus nog veel gebeuren. De komende tijd blijft Glastuinbouw Nederland inzetten op faire en transparante regels voor snelle vergunningverlening. “De positie van ondernemers die - te goeder trouw - nog geen melding hadden gedaan, omdat gemeenten ze daar niet op hadden gewezen, vraagt aandacht. Het gaat dan veelal om bestaande bedrijven die de afgelopen jaren geen grote investeringen hebben gedaan”, aldus Sjaak van der Tak. “Belangrijk is dat onze ondernemers door kunnen gaan met duurzaam, verantwoord en circulair ondernemen en dat ondernemers die al forse stappen gezet hebben op dat vlak niet worden gestraft maar juist beloond.”
Hoe de regels voor vergunningverlening er straks uit gaan zien, is nog niet duidelijk. Houd uw nieuwsmail in de gaten.

 

Glastuinbouw Nederland - © 2024