Nominatie Leon Dukker voor WKO Duurzaamheid Award 2019

Leon Dukker, directeur en mede-eigenaar van rozenkwekerij Porta Nova in Waddinxveen (links op de foto), is een van de vijf genomineerden die deze week kans maken op de WKO Duurzaamheid Award. De prijs wordt gezien als eervolle onderscheiding voor een eindgebruiker of beheerder van een WKO-systeem die zijn of haar systeem op een excellente wijze beheert. De mate van kennisoverdracht speelt een rol bij de beoordeling.

Na een oproep door het Gebruikersplatform Bodemenergie hebben diverse marktpartijen in totaal twaalf kandidaten voorgedragen. De jury heeft de vijf beste eindgebruikers genomineerd voor de titel, waaronder Leon Dukker, de enige representant van de glastuinbouw. De winnaar wordt donderdag 28 november bekendgemaakt tijdens het Nationaal Symposium Gebruikersplatform Bodemenergie in het hoofdkantoor van a.s.r. in Utrecht.

Kas als Energiebron
De betrokkenheid van Dukker bij WKO en bodemenergie gaat terug naar 2007. Samen met huisleverancier Lek/Habo was hij betrokken bij de ontwikkeling van de Energie Producerende Kas in Huissen, op basis van de dunnedraad- warmtewisselaar (Fwx).
Mede op zijn initiatief heeft er in de jaren 2008/2009 een onderzoek plaatsgevonden naar de effecten van de plaats van luchtunits op het rozengewas. Dit onderzoek van Kas als Energiebron met als titel ‘Onderdoor en bovendoor koelen en verwarmen met luchtunits in roos’ vond plaats bij Porta Nova.
De kennis die middels dit onderzoek is opgedaan, was beschikbaar voor andere kwekers. “Leon Dukker is altijd open geweest qua bevindingen”, zo bevestigt Aat Dijkshoorn, projectleider Het Nieuwe Telen bij  Kas als Energiebron. “Om alle mogelijke bedrijfssituaties qua energievoorziening aan te kunnen, is een ‘state of the art’ regelsysteem ontwikkeld. Daar weet Leon Dukker alles van.”

Kritische input
De dunnedraad- warmtewisselaars bleek niet bestand tegen omstandigheden in rozenkassen. Op dat moment had Porta Nova ervoor kunnen kiezen om zijn duurzaamheidsambities op te geven, Dukker had daar alle reden toe. Het vermogen van de installatie liep drastisch terug en het systeem lekte aan alle kanten. Dat heeft hij echter niet gedaan. Lek/Habo heeft toen, mede op specificaties van Porta Nova, de OPAC-unit (oval pipe air conditioner) ontwikkeld.
Mede dankzij de kritische input van Leon Dukker functioneert de OPAC-unit nog beter dan zijn voorganger. Het systeem is duurzamer en zeer goed onderhoudbaar geworden. In 2010 zijn in Porta Nova II alle 800 dunnedraad- warmtewisselaars vervangen door OPAC lucht-units en in 2013 gebeurde dat ook in Porta Nova I.

Drijvende kracht
Vanaf het begin heeft Dukker persoonlijk actief gehandeld als het gaat om het balanceren van de WKO en hij weet als geen ander de grenzen op te zoeken in verwarmen met lage temperatuur warmte. De lat qua verduurzaming komt bij Porta Nova steeds hoger te liggen. “Leon Dukker staat daarbij open voor andere bedrijven, nationaal en internationaal”, voegt Aat Dijkshoorn toe. “Hij is vaak zelf bereid om een rondgang te begeleiden, de visie en motivatie van Porta Nova toe te lichten en een professionele technische uitleg te geven. Hij is een drijvende kracht en nog steeds zeer betrokken bij de meerjarige proef ‘De perfecte roos’ bij Delphy in Bleiswijk.” Deze proef wordt gefinancierd door het ministerie van LNV in het kader van innovatie- en actieprogramma Kas als Energiebron.

Kas als Energiebron

Roger Abbenhuijs

Glastuinbouw Nederland - © 2024