Noodmaatregel Overbrugging voor Werkbehoud (NOW) vervangt Werktijdverkorting

De tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging voor Werkbehoud (NOW) vervangt Werktijdverkorting (WTV) per onmiddellijk. Het kabinet heeft 17 maart 2020, het noodpakket banen en economie gepresenteerd. Het pakket bevat extra maatregelen die werknemers, zzp’ers en bedrijven in staat moeten stellen om de moeilijke periode wegens de uitbraak van het coronavirus te overbruggen. Onderdeel van het pakket is de tijdelijke Noodmaatregel overbrugging voor Werkbehoud (NOW).

Deze vervangt met onmiddellijke ingang de beleidsregels ontheffing verbod op werktijdverkorting (WTV). Vanwege het enorme beroep dat bedrijven op de WTV wilden doen, bleek deze regeling niet meer uitvoerbaar.
Anders dan de WTV gaat de NOW niet uit van werkverlies (in uren), maar van omzetverlies. Bij een verwacht omzetverlies van ten minste 20% ontvangt de werkgever een tegemoetkoming in de loonkosten van maximaal 90%. De regeling geldt voor omzetdalingen vanaf 1 maart 2020.

Betere ondersteuning bedrijven
De tijdelijke noodmaatregel moet nog verder worden uitgewerkt en het is nu nog niet mogelijk om daar een beroep op te doen. Bedoeling is om de NOW zo snel mogelijk open te stellen. Daarbij ontvangen aanvragers een voorschot van de tegemoetkoming, met een correctie achteraf op basis van het daadwerkelijke omzetverlies.
Op basis van de op dit moment beschikbare informatie lijkt de NOW, meer dan de WTV, werkgevers te kunnen ondersteunen in hun strijd tegen de gevolgen van de crisis. De nieuwe regeling lijkt in ieder geval een stuk makkelijker uitvoerbaar. VNO-NCW, MKB-Nederland en AWVN hebben veel waardering voor de daadkracht die het kabinet met het noodpakket toont.

Afhankelijk van omzetdaling
De hoogte van de tegemoetkoming in de loonkosten is afhankelijk van de omzetdaling. De volgende voorbeelden zijn gegeven:
• als 100% van de omzet wegvalt, bedraagt de tegemoetkoming 90% van de loonsom
• als 50% van de omzet wegvalt, bedraagt de tegemoetkoming 45% van de loonsom
• als 25% van de omzet wegvalt, bedraagt de tegemoetkoming 22,5% van de loonsom.
De regeling geldt voor omzetdalingen vanaf 1 maart 2020. De aanvraag geldt voor een periode van drie maanden, die eenmalig verlengd kan worden met nog eens drie maanden. Aan de verlenging kunnen nadere voorwaarden worden gesteld.
Zodra bekend is vanaf welke datum aanvragen bij UWV kunnen worden ingediend, wordt hier onmiddellijk breed bekendheid aan gegeven. Glastuinbouw Nederland staat hierover in nauw contact met het ministerie van SZW.

Webinar 'AOW in zicht'

Ieder jaar stromen werknemers op basis van leeftijd uit. Zij AOW ontvangen en een pensioen. In het eerst volgende Webinar van BPL gaat ons pensioenfonds in op vragen als: hoe werkt AOW aanvragen, kan ik een dag korter gaan werken, welke…

Glastuinbouw Nederland - © 2024