Ondersteuningsmaatregelen coronacrisis worden uitgebreid

Het Kabinet heeft een nieuw pakket steunmaatregelen gepresenteerd. De Tweede Kamer moet er nog over beslissen, maar de belangrijkste zaken zijn: verhoging Tegemoetkoming Vaste Lasten (TLV) ook voor middelgrote bedrijven in de tuinbouw en landbouw, percentage NOW gaat omhoog naar 85%, een startersondersteuning en voor grote bedrijven is de mogelijkheid voor een achtergestelde lening in de vorm van herkapitalisatiefonds.

Starters vielen tot nu toe vaak buiten de boot, omdat veel steun wordt gebaseerd op cijfers van vóór maart vorig jaar, voor de coronacrisis dus. Bedrijven die toen nog niet bestonden of geen omzet hadden gemaakt, kwamen daardoor niet in aanmerking. Vanaf april gaat ook voor starters het loket open. Ze kunnen een tegemoetkoming in hun vaste lasten krijgen, die wordt gebaseerd op hun omzet in het derde kwartaal van vorig jaar.

TVL omhoog
Verder gaat ook in het algemeen de TVL omhoog en komt er een aparte TLV-regeling voor middelgrote bedrijven in de tuinbouw en landbouw. De TLV gaat omhoog van € 90.000 per kwartaal, naar € 330.000 per kwartaal met een plafond van € 800.000 op jaarbasis.
In totaal wordt € 7,6 miljard extra steun beschikbaar gesteld. Het gaat om een aanzienlijk pakket, waarvan voor de TLV  € 3,8 miljard extra beschikbaar wordt gesteld. De betrokken ministers Koolmees, Hoekstra en Van 't Wout maakten de details van de maatregelen vandaag bekend.

 

Roger Abbenhuijs

Glastuinbouw Nederland - © 2021