Onderwijs Erica-Klazienaveen brengt bezoek aan de glastuinbouw

Decanen en mentoren uit de regio Erica-Klazienaveen en omgeving brachten op uitnodiging van Glastuinbouw Nederland op donderdag 11 november een bezoek aan de glastuinbouw. Bij Van Geel Orchids, Van Winden Erica en Drenthe Growers werd een rondleiding gegeven.

De ondernemers van de bezochte bedrijven vertelden het verhaal van de glastuinbouw: de diversiteit ervan, de loopbaanmogelijkheden en de bijdrage die je als student/medewerker levert aan het oplossen van de grote opgaven (energie, klimaat, gezondheid, etc.). Op elk bedrijf werd een ander thema uitgelicht. Een docent van het Zone College was aanwezig om te vertellen over de doorstroom mogelijkheden naar een mbo-opleiding glastuinbouw.

Een moderne sector
Duurzame voedselproductie is een van de grootste mondiale uitdagingen voor de komende decennia. Een verantwoorde glastuinbouw kan daar een belangrijke rol in spelen. De Nederlandse glastuinbouw wordt internationaal geroemd om zijn kennis en innovatie. Kenmerken die in eigen land nog onvoldoende worden onderkend, zeker door de jonge generatie. En juist die jongeren zijn in de glastuinbouw hard nodig de komende jaren. De tijd dat een teeltbedrijf alleen productiewerk te bieden had ligt al ruimschoots achter ons. Schaalvergroting, professionalisering en veranderende wetgeving maken de glastuinbouw tot een moderne sector, die dringend behoefte heeft aan specialisten op gebied van onder andere techniek, teelttechniek, informatica, marketing, sales en HR.

Jacqueline Kroon, beleidsspecialist Arbeid van Glastuinbouw Nederland: "Die vooruitstrevende glastuinbouwbedrijven wilden we graag aan de decanen en mentoren laten zien. Uiteraard met als doel dat de glastuinbouw als veelzijdige en uitdagende sector met perspectief vervolgens ook als zodanig onder de aandacht wordt gebracht bij hun leerlingen."

Een van de deelnemende scholen heeft aangegeven de samenwerking met Zone College en de glastuinbouwbedrijven in Erica-Klazienaveen en omgeving verder te willen vormgeven (o.a. opdrachtencarrousel, leerlingenexcursie). Wordt vervolgd!

Jacqueline Kroon

Glastuinbouw Nederland - © 2021