Onderzoek naar Erwinia pyrifoliae in aardbei afgerond

Het onderzoek naar Erwinia pyrifioliae in aardbei is formeel afgerond. Belangrijkste eindresultaat zijn een moleculaire detectietoets en inzicht in de waardplanten.

Aardbeientelers die op hun bedrijf met de bacterie Erwinia pyrifoliae te maken hebben gehad, weten hoe hardnekkig deze zich kan verspreiden en hoeveel schade dit oplevert. De kenmerken van aantasting in het gewas door Erwinia pyrifoliae zijn verwelkte bloempjes, jonge vruchten die bruin verkleuren, kleverige vruchten met slijmvorming, misvormde aardbeien.

Inzicht in herkomst
In 2013 en 2014 heeft Erwinia p. op een aantal glasaardbeienlocaties flink huisgehouden. In de jaren daarna valt vooral het onregelmatige verloop op en de onzekerheid bij met name getroffen bedrijven vanwege de kans op nieuwe besmetting.
Omdat er nog weinig bekend was over de oorzaken, besmetting, verspreiding en traceerbaarheid van Erwinia, is in 2019 gestart met een onderzoek en BCO vanuit Stichting Aardbei Onderzoek. Hieraan hebben enkele telers, en een teeltadviseur, samen met onderzoeker Marcel Wenneker deelgenomen. Na ruim 2,5 jaar is de ontwikkelde detectiemethode voldoende getest en is er uitgebreid onderzoek gedaan naar waardplanten om meer inzicht in de herkomst van de bacterie te krijgen.

Verdacht materiaal
Nog steeds zijn niet alle vragen beantwoord. Binnen het onderzoek, dat tevens volledig is gefinancierd vanuit Stichting Aardbei Onderzoek, is nu een geschikte moleculaire toets ontwikkeld, waarmee Erwinia p. al in een latent stadium traceerbaar is. Dit kan grote schade voorkomen, omdat de verspreiding in de rest van de kas hiermee kan worden voorkomen. Ook blijft het loket van onderzoeker Wenneker na afronding van dit onderzoek open om verdacht materiaal te kunnen blijven testen. Telers kunnen hiervoor altijd gewasmonsters opsturen naar het postadres van PPO Randwijk, ter attentie van M. Wenneker. Of contact zoeken per e-mail.

De eerste resultaten en een korte samenvatting met foto’s zijn te vinden in de bijlage. Het definitieve eindrapport volgt nog op de website van SAO; www.aardbeionderzoek.nl.

Webinar 'AOW in zicht'

Ieder jaar stromen werknemers op basis van leeftijd uit. Zij AOW ontvangen en een pensioen. In het eerst volgende Webinar van BPL gaat ons pensioenfonds in op vragen als: hoe werkt AOW aanvragen, kan ik een dag korter gaan werken, welke…

Glastuinbouw Nederland - © 2024