Onderzoek WUR: Mobiele zuivering vooral interessant voor kleine teler

Wageningen University & Research heeft onderzoek gedaan naar mobiele zuivering als één van de vier opties om te voldoen aan de zuiveringsplicht per 1 januari 2018. Afhankelijk van de hoeveelheid lozingswater, toekomststrategie en investeringsruimte kan mobiele zuivering een interessante mogelijkheid zijn. Vooral kleinere telers kiezen vaak voor deze optie.

De hoeveelheid lozingswater varieert afhankelijk van de teelt, waterstrategie en kwaliteit gietwater en ligt bij de onderzochte bedrijven tussen 122 en 3.340m3/ha/jaar. Ongeveer 65% van de bedrijven loost minder dan 600m3/ha/jaar. De nadruk van de lozingen ligt in de zomer, omdat de filters dan vaak gespoeld worden en de kwaliteit van het gietwater zorgt voor de meeste incidentele lozingen.

Op basis van de onderzochte bedrijven kan de sector opgedeeld worden in vier groepen qua lozingsintensiteit, die allen een kwart van het areaal beslaan: 4, 7.5, 12.5 en 40m3/ha/week. Met name voor bedrijven met weinig lozingswater per week en met een klein oppervlak (en weinig investeringsruimte) is mobiele zuivering een interessante oplossing. Als voor alle bedrijven het lozingsvolume gehalveerd wordt, wordt het voor veel meer bedrijven interessant om te kiezen voor de optie mobiele waterzuivering. Het potentieel totaal te zuiveren volume water wordt hierdoor kleiner, maar het potentieel aantal bedrijven neemt toe.

De mobiele installatie moet een goedkeuring van de Beoordelingscommissie Zuiveringsinstallaties Glastuinbouw hebben voor 95% zuivering en moet de gezuiverde hoeveelheid registreren voor handhavingsdoeleinden.

Klik hier voor het rapport 'Mobiele waterzuivering glastuinbouw' van Wageningen UR.

Bron: BloemenPlantenNieuws

Glastuinbouw Nederland - © 2024