Ontwerpen van duurzame teeltsystemen

In het programma groene gewasbescherming wordt gewerkt aan innovatieve teeltsystemen om de het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen terug te dringen. Op het PlantgezondheidEvent op donderdag 21 maart wordt u bijgepraat over de verschillende opties.

Een voorbeeld  is de bollenteelt van lelie. Hier wordt de mogelijkheid van een éénrichtingssysteem onderzocht, waarin uitgegaan wordt van ziektevrij weefselkweekmateriaal. Dat wordt onder beschermde omstandigheden in de kas doorgeteeld tot schubbollen voor verdere vermeerdering, waarbij de inzet van een meerlagenteelt onder LED-belichting een jaarrondteelt van gezond uitgangsmateriaal mogelijk moet maken, zonder inzet van gewasbeschermingsmiddelen. Naast de lelie geven we ook een voorbeeld voor de aardbeiteelt. De getoonde aanpak is natuurlijk ook vertaalbaar naar andere teelten.

Bekijk hier het programma van het PlantgezondheidEvent en meld u aan. Op het programma van het event van Glastuinbouw Nederland en Wageningen University & Research, BU Glastuinbouw staan diverse workshops en onderzoekspitches, presentaties van Sjaak van der Tak, Helma Verberkt en Marjolijn Sonnema, directeur-generaal bij het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselwaliteit (LNV). 

Caroline van der Salm (Wageningen University & Research, BU Glastuinbouw)

Glastuinbouw Nederland - © 2024