Ontwikkeling automatische determinatie gele lijmvallen

Drie afstuderende toegepaste HAS-biologiestudenten werken aan een onderzoek naar ‘innovatieve biomonitoring’ binnen het project ‘Weet wat er leeft’. Zij zoeken komkommer-, chrysanten-, potorchidee- en rozenbedrijven waar zij een aantal lijmvallen kunnen ophangen. Foto’s van de volle lijmvallen gebruiken zij in de database van een (nieuw) automatisch beeldherkenningssysteem van insecten op gele lijmvallen.

Het afstudeeronderzoek is onderdeel van het project Weet wat er leeft. Het project wordt door diverse gewascoöperaties gefinancierd en richt zich op de kaswittevlieg (Trialeurodes vaporariorum), de groene perzikluis (Myzus persicae supsp. persicae), Californische trips (Frankliniella occidentalis) en sluipwesp Aphidius colemani.

Kunnen deze studenten bij u terecht?
Telers die mee willen doen aan het plaatsen van deze lijmvallen met deze studenten kunnen zich opgeven bij de desbetreffende netwerkcoördinator:

De studenten nemen vervolgens zelf contact op.

Over het onderzoek
Dit onderzoek draagt aan de ontwikkeling van een automatisch beeldherkenningssysteem dat insecten kan herkennen/determineren op gele lijmvallen. Focus van de studenten ligt voornamelijk op de vraag welke omgevingsfactoren van invloed zijn op het trainen van een computermodel die de insecten kan herkennen, en de betrouwbaarheid van dit model. Op dit moment leggen zij kunstmatig insecten op lijmvallen en maken daarvan foto’s die ze gebruiken voor de modeltraining. Graag zouden ze ook lijmvallen uit de praktijk willen toevoegen aan de database.

HAS-biologiestudenten

Kennismaken met Klas in de Kas

Heeft u hart voor de tuinbouw? Vindt u het belangrijk dat basisschool leerlingen ook enthousiast worden gemaakt voor de tuinbouw? Kom dan op 17 april om 19.30 uur naar de proefles en maak kennis met de vrijwilligers en de gastlessen van Klas in de…

Glastuinbouw Nederland - © 2024