Ook olijfbomen Zuid-Frankrijk getroffen door xylella-bacterie

De xylella fastidiosa-bacterie, die de laatste jaren al miljoenen Italiaanse olijfbomen ziek heeft gemaakt, is nu ook gesignaleerd in Zuid-Frankrijk. Twee olijfbomen in de buurt van de stad Nice zijn getroffen door de bacterie.

De bomen worden gekapt en verbrand. Dat geldt mogelijk ook voor olijfbomen in een straal van vijf kilometer, om verdere verspreiding te voorkomen. Er is namelijk nog geen oplossing om de bacterie te bestrijden. Het Franse ministerie van Landbouw wil echter eerst verder onderzoek doen voordat de olijfbomen in de buurt - die vaak al honderden jaren oud zijn - daadwerkelijk worden vernietigd. Dat meldde de NOS eerder deze week.

Verspreiding voorkomen
De xylella-bacterie is funest voor bomen en planten, omdat zij daardoor geen water meer kunnen opnemen. Niet alleen olijfbomen zijn een doelwit, ook planten als oleander en lavendel worden door de bacterie getroffen. Xylella wordt verspreid door insecten en vormt geen gevaar voor de mens. Reizigers worden er wel regelmatig op geattendeerd geen planten of stekjes mee te nemen vanuit Zuid-Europa om zo verspreiding te voorkomen.
De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit startte in juli bijvoorbeeld een campagne waarin vakantiegangers werden opgeroepen geen planten mee te nemen uit Italië, Frankrijk, Spanje en Portugal. Als de bacterie ook in Nederland terechtkomt, kan dat een gevaar vormen voor onder meer de land- en tuinbouw.

Serieuze bedreiging
De Europese Unie beschouwt xylella als 'serieuze bedreiging' en heeft geld beschikbaar gesteld om de bacterie te onderzoeken. Het Europees Hof is van mening dat Italië onvoldoende heeft gedaan om verspreiding van de bacterie te bestrijden.
“Vanuit Nederland houden wij de berichtgeving hierover uiteraard scherp in de gaten. We hebben nauw contact met de autoriteiten. Het gaat hier om een quarantaine-organisme. De consequenties van een vondst of uitbraak van Xylella in Nederland zijn zeer groot. Nederland is Xylella-vrij en alertheid is geboden om dit zo te houden”, zo meldt Helma Verberkt namens Glastuinbouw Nederland. Meer informatie is te vinden op de websites van Naktuinbouw en de NVWA.

Roger Abbenhuijs

Glastuinbouw Nederland - © 2020 Copyright - Disclaimer - Privacy en cookies