Oorlog in Oekraïne: wat kun jij als werkgever doen?

De oorlog in Oekraïne is een ongekende humanitaire crisis. Oekraïense vluchtelingen zoeken een veilig heenkomen in landen dichtbij, maar ook in Nederland. Hierom heeft de Werkgeverslijn land- en tuinbouw een speciale themapagina opgesteld rondom dit onderwerp.

Ga hier naar de themapagina van de Werkgeverslijn land- en tuinbouw. Dit is op initiatief van LTO Nederland en andere partijen, waaronder Glastuinbouw Nederland.

Als je als werkgever een Oekraïense vluchteling wilt helpen door het aanbieden van onderdak of werk zijn er een aantal zaken belangrijk om te weten:

1. Zorgkosten en zorgverzekering
Vluchtelingen uit Oekraïne moeten zo goed mogelijk toegang krijgen tot zorg en ondersteuning. Daarom zijn op meerdere opvanglocaties GGD en andere medische dienstverleners aanwezig. Een Oekraïner wordt aangemerkt als een legaal verblijvende vluchteling zonder verblijfsstatus.

2. Loonkosten en bankrekeningnummer
Banken werken momenteel hard aan betaalmogelijkheden voor Oekraïense vluchtelingen. Voor het openen van een Nederlands bankrekeningnummer is identificatie en een BSN vereist. Dit is nu nog een tijdrovend proces.

3. Huisvesting en registratie
Het is een grote uitdaging om voldoende huisvesting voor Oekraïense vluchtelingen te vinden. Door huisvesting aan te bieden, draag je in hoge mate bij aan het lenigen van de nood. Binnen de land- en tuinbouw vinden we uiteraard van groot belang dat onderkomens veilig, hygiënisch en comfortabel zijn.

Lees op de pagina over de meldplicht, de veelgestelde vragen en arbeidsovereenkomsten. Ook is een webinar terug te kijken.

Werkgeverslijn land- en tuinbouw

Kennismaken met Klas in de Kas

Heeft u hart voor de tuinbouw? Vindt u het belangrijk dat basisschool leerlingen ook enthousiast worden gemaakt voor de tuinbouw? Kom dan op 17 april om 19.30 uur naar de proefles en maak kennis met de vrijwilligers en de gastlessen van Klas in de…

Glastuinbouw Nederland - © 2024