Op bezoek bij bijzondere teelten in Aalsmeer en omstreken

Afgelopen vrijdag was LTO Glaskracht Nederland voorzitter Sjaak van der Tak weer On Tour. Hij bezocht vier leden in Aalsmeer en omgeving. Netwerkcoördinator Aad Vernooy begeleidde de bedrijfsbezoeken. “We willen Sjaak graag een compleet beeld van de glastuinbouwsector geven. Deze niche-teelten horen daar zeker bij.”

Aad Vernooy vervolgt: “De Nederlandse sierteelt kan niet zonder een zo breed mogelijk assortiment, zoals de traditioneel Aalsmeerse teelt van seringen, maar ook de Bouvardia en de Viburnum (sneeuwbal).”

De kennismakingstournee van Sjaak van der Tak startte ’s morgens vroeg bij Mediaverdi. Al meer dan honderd jaar wordt op deze locatie gekweekt. De grond werd ooit gekocht voor een kwartje per vierkante meter!

Bekijk hieronder een video van het bezoek aan Mediaverdi.
 

Bij De Seringen Specialist was men druk in de weer met het transporteren van de kluiten met de heesters over lopende banden naar de kas, waar ze in bloei getrokken worden. “Als de natuur meewerkt hebben wij momenteel geen klagen en kan deze speciale teelt wellicht behouden blijven voor toekomstige generaties”, aldus eigenaar Jan ten Hoeve.

Bekijk hieronder een video van het bezoek aan De Seringen Specialist.
 

In het uitgestrekte glastuinbouwgebied PrimA4a is de kwekerij van Jaap Vreeken gevestigd. Hier kweekt hij op 5 hectare de Bouvardia, een zeer sierlijke, luxe bloem voor het hogere segment van de markt. Vreeken experimenteert onder andere met gelijkstroom waarmee de SON-T lampen te dimmen zijn en het bedrijf voorbereid is op duurzame zonne-energie

Bekijk hier een video van het bezoek aan de Bouvardia kwekerij Vreeken.

 

Bij Mopabloem in Rijsenhout is geen sprake van een niche, integendeel. Hier worden maar liefst 150 miljoen tulpen ‘gebroeid’ op water en verpakt om op transport te gaan naar grote klanten in Duitsland, Oostenrijk en de Verenigde Staten. De broeierij van Ed Griekspoor loost geen druppel water meer sinds hij een nieuwe zuiveringsinstallatie aanschafte. De enorme logistieke operatie die hier zes dagen per week plaatsvindt is ronduit indrukwekkend.

Bekijk hieronder een video van het bezoek aan de Mopabloem.

 

Sjaak van der Tak bezoekt de regio Aalsmeer binnenkort nog een keer voor een ledenvergadering.

Bekijk hier een compleet overzicht van alle #SjaakOnTour ledenbezoeken.

Glastuinbouw Nederland - © 2024