Oproep Adri Bom-Lemstra aan Eurocommissaris: ‘Koester Europese concurrentiepositie, voorkom ongelijk speelveld’

“Een domino-effect is gaande in de Europese land- en tuinbouwketen als gevolg van de energiecrisis. Dit beperkt direct onze Europese ambitie om wereldleider te zijn én te blijven in het oplossen van maatschappelijke problemen wereldwijd. Deelt de Europese Commissie het risico op internationaal concurrentieverlies als een kritieke massa van de land- en tuinbouw van ons continent verdwijnt door de energiecrisis? Zo ja, welke maatregelen is de Commissie bereid te nemen om deze sectoren competitief te houden?”, zo bevroeg Adri Bom-Lemstra Eurocommissaris Wojciechowski tijdens de bestuursvergadering van koepelorganisatie COPA-COGECA op 1 en 2 december te Brussel.

Verder vroeg Bom-Lemstra of de Eurocommissaris voor Landbouw en Plattelandsbeleid daarom bereid was steunmaatregelen voor boeren en tuinders in verschillende EU-lidstaten gelijk te schakelen. Nu neemt iedere lidstaat nog zijn eigen maatregelen. Dat leidt tot een oneerlijk speelveld binnen Europa, zolang de kostprijzen voor Nederlandse boeren en tuinders daarmee systematisch hoger zijn dan voor hun Europese concurrenten.

Meer aandacht voor agrarische energie
In gesprek met het Directoraat-generaal van Begroting (het Europese ministerie van Begroting) vroeg voorzitter Bom-Lemstra meer aandacht voor verdienmodellen voor agrarische energieproductie. De sector vormt al decennia een katalysator voor energie-innovaties. Zo kennen zonnepanelen, windenergie op land, LED-verlichting en aardwarmte bijvoorbeeld hun oorsprong bij boeren en tuinders. In de toekomst hebben ook de opwek van biogas, groene elektriciteit en waterstof grote potentie. De Europese Commissie moet daarom de sector omarmen en financieel en beleidsmatig ondersteunen om de Europese energietransitie en Green Deal te versnellen.

Zorgen over natuurherstel en gewasbescherming blijven
De ontwikkelingen rondom de EU-Natuurherstelwet en Verordening Duurzame Gewasbescherming (SUR) blijven zorgwekkend. Beide wetsvoorstellen zullen grote impact hebben. Zo mag Nederland onder de huidige definities van de SUR geen enkele gewasbeschermingsmiddel meer gebruiken. Dit geldt ook voor Denemarken, België, Duitsland, Oostenrijk, Polen en Finland. Bom-Lemstra pleitte ervoor om naar de daadwerkelijke milieu-impact van teeltsystemen te kijken en voor gesloten systemen als kassen een uitzondering te maken. Daarnaast moet de Commissie voortgang maken met toegankelijke, betaalbare en effectieve alternatieven.

Werkbare doelen
Met onrealistische en onwerkbare doelstellingen in de Natuurherstelwet stevenen we tegelijkertijd af op een nieuwe stikstofcrisis. Niet alleen voor Nederland, maar in heel Europa. LTO-voorzitter Sjaak van der Tak riep namens de Nederlandse delegatie op dat te voorkomen. Duidelijke definities en werkbare doelen, waarbij boeren en tuinders centraal staan, zijn cruciaal voor goed en gezond natuur- en milieubeheer.

Jesse Schevel

Glastuinbouw Nederland - © 2024