Oproep tot actie om personeelstekorten op korte termijn te voorkomen

LTO Nederland publiceerde de eerste week van februari de resultaten van het onderzoek, dat zij in samenwerking met de regionale en sectorale land- en tuinbouworganisaties (waaronder Glastuinbouw Nederland) heeft uitgezet. Het item heeft veel media-aandacht opgeleverd. Vanuit politieke partijen is inmiddels ook gereageerd.

In de week van 7 februari vergadert de Tweede Kamer over dit onderwerp. Alléén D66 lijkt gevoelig te zijn om een bijdrage te leveren in de richting waarop de sector denkt. Voor nu een teleurstellende reactie waarbij het er op lijkt dat beeldvorming in de media nog steeds leidend is voor het debat en er geen tot weinig moeite wordt genomen kennis te nemen van de feitelijke situatie. Glastuinbouw Nederland benadrukt nogmaals dat misstanden niet worden ontkend, sterker nog, ook middels de activiteiten in het Masterplan Internationale Werknemers wordt een stevige bijdrage geleverd deze aan te pakken.

Vergroten bewustwording
Voorbeelden hiervan zijn onze actieve en betrokken deelname in en bijdragen aan het FieldlaB GoWest . Daarnaast werkt Glastuinbouw Nederland hard mee aan de uitwerking van de plannen van de Commissie Roemer. Ook wordt met het Masterplan Internationale Werknemers waar nodig hard gewerkt aan het vergroten van de bewustwording van het belang van de verantwoordelijkheden van werkgevers richting de internationale werknemers die werken op hun bedrijven. “Ongeacht of zij bij ons werken als werknemer in loondienst of als uitzendkracht. Daarbij maken we ook filmpjes met best practises van goed werkgeverschap richting internationale werknemers. Kortom, buiten winnen begint binnen, waarbij het jammer is dat alléén negatieve beelden het beleid lijken te bepalen”, stelt Peter Loef, beleidsspecialist Arbeid bij Glastuinbouw Nederland.

Uitkeringssituatie
Daarnaast wordt tegengeworpen dat er nog tenminste bijna een miljoen mensen in Nederland in een uitkeringssituatie zitten, mensen die niet aan het werk komen. De ervaringen van projecten met gemeenten om langdurig werklozen, bijstandsgerechtigden of statushouders aan het werk te krijgen, die bekend zijn bij Glastuinbouw Nederland, zijn weinig succesvol. Daar waar er successen zijn, kunnen die nooit de behoefte van 60.000 tot 80.000 internationale werknemers opvangen of vervangen.

Wat kunnen ondernemers doen?
Allereerst belangrijk is om gehoor te gaan vinden bij de Politiek/UWV op de door de sector verwachte krapte op de arbeidsmarkt. Dit is nodig omdat dit onderdeel is van de beoordeling in het kader van het verlenen van tewerkstellingsvergunningen voor medewerkers van buiten de EU. Op dit moment wordt de glastuinbouw niet gezien als een ‘krapte sector’, omdat er nooit is gemeld. “Dus ook díe functies moeten we gaan melden, die we normaliter via de samenwerking met – onze - uitzendbureaus invullen. Als sector zijn we namelijk in grote mate gewend dat uitzendbureaus in grote mate onze arbeidsbehoefte invullen. Nu óók de uitzendbureaus de krapte gaan merken en werven in het buitenland, binnen Europa, moeilijker wordt, is de kans groot dat ook zij daar niet in slagen. Uit de enquête van LTO Nederland blijkt bovendien dat het overgrote deel van de ondernemers ook niet verwacht dat de uitzendbureaus in de behoefte kunnen gaan voorzien”, aldus Peter Loef.

Wat moeten ondernemers gaan doen?

  1. Vacatures bij het UWV gaan melden.
  2. Projecten verzamelen die in samenwerking met gemeenten zijn opgezet om mensen met een bijstandsuitkering of statushouders aan het werk te krijgen in onze sectoren. Daarbij gaat het vooral om te laten zien wat de resultaten daarvan zijn.
  3. Oproepen/advertenties gaan plaatsen, acties ondernemen in de regio en internationaal. Sowieso goed om in dit kader ook het UWV te benaderen om bij ondernemers op bezoek te komen met de vraag wat zij kunnen doen om vacatures in te vullen.     

Oproep aan ondernemers

  1. Vacatures bij het UWV te gaan melden.
  2. Informatie sturen aan Glastuinbouw Nederland van ervaringen met gemeenten om langdurig werklozen/bijstandsgerechtigden/statushouders aan het werk te helpen.
  3. Zichtbare wevingsactiviteiten te ontwikkelen en deze documenteren en vastleggen. Onderdeel hiervan kan zijn afspraken met het UWV in de regio maken om over dit onderwerp te praten.

Flexibele arbeid
In de glastuinbouw is 72% van de arbeid flexibele arbeid. 80% daarvan is internationale werknemer. 32% van de flexibele arbeid is jaarrond als flexibele werknemer aan de slag. Een van de speerpunten in het masterplan Internationale Werknemers is het bevorderen van doorstroom van internationale werknemers naar vaste dienstverbanden. Inmiddels blijkt dat veel ondernemers gericht beleid hebben opgesteld om dit te realiseren. “In de loop van 2022 willen we in de Ondernemerswerkgroep Arbeidsmarkt en Onderwijs van Glastuinbouw Nederland op dit onderwerp terugkomen. We willen de belemmeringen bespreken om mensen in vaste dienst te nemen om vervolgens te kijken welke vervolgacties nodig zijn om dat te bevorderen.”

Glastuinbouw Nederland - © 2024