Overwerk centraal in de cao-onderhandelingen

Topic in de huidige cao-gesprekken is de overwerktoeslag. Europese regelgeving dwingt ons tot andere afspraken. Nu maken we een onderscheid tussen part- en fulltimers. Dit moet veranderen in een voor iedereen gelijke toeslag.

Overwerk
In onze sector is flexibiliteit een gegeven. We vinden het dan ook belangrijk dat werkgevers kunnen bijsturen bij overwerk. “Via de volgende stappen denkt de onderhandelingsdelegatie dit te kunnen bereiken,” aldus Ilse Lensink, voorzitter van de cao-onderhandelingsdelegatie: “Toepassen van het JaarUrenModel en een beperkt aantal plusuren meenemen naar het volgende kalenderjaar. In het reguliere rooster per betaalperiode het arbeidspatroon variëren.” Als werkgevers willen we eerst duidelijkheid over deze stappen en dan kunnen we verder spreken over de overwerktoeslag zelf.

Uitzendkrachten
De vakbonden zetten in op afspraken rondom uitzendkrachten. Wij vinden dit geen onderwerp voor de cao-tafel. Goed inlenerschap is belangrijk. We willen dan ook met een sociale dialoog structureel verder bouwen aan goed inlenerschap.

B-schaal
De start van ons loongebouw is het wettelijk minimumloon (WML). Het WML wordt ieder half jaar verhoogd, op 1 juli gaat voor schaal B trede 2 het nieuwe uurloon van € 14,40 gelden. Wij stellen voor om vervolgens de treden met stappen van 18 cent te verhogen. Kijk hier hoe de B-schaal er dan per 1 juli uit gaat zien.

Loonsverhoging schaal C tot en met H
In de afgelopen jaren zijn de arbeidskosten, energieprijzen en kosten voor verduurzaming flink gestegen. In dit licht hebben wij voor de loonschalen C tot en met H het volgende loonbod gedaan:

  • Per 1 juli een verhoging van 1,5% én
  • Per 1 januari een verhoging van het uurloon met 30 cent.

De twee verhogingen samen leiden tot gemiddeld ruim 3% hogere lonen in schaal C tot en met H. Voor C2 komt er met dit loonbod in het totaal 3,6% bij en voor H11 komt dit op 2,7% uit. Kijk hier hoe de loontabel voor schaal C tot en met H er dan per 1 januari 2026 uit gaat zien.

Vakbonden bezoeken bedrijven
Om een goed beeld te krijgen van onze sector is het voor FNV en CNV belangrijk om in contact te komen en blijven met werknemers. Ook op dit moment zoeken zij bedrijven op om over de cao-onderhandelingen te praten. We zijn nog in gesprek, dus actievoeren is dit nog niet. Glastuinbouw Nederland vindt het belangrijk dat wij als sector meewerken. De vakbond komt zo in gesprek met leden en niet-leden. Op grond van internationale verdragen en onze cao hebben vakbonden dit recht. Kijk hier voor een aantal tips om je voor te bereiden op een bezoek.

Op 21 mei onderhandelen we verder. We willen graag een nieuwe cao afsluiten. We regelen zo een aantal voorwaarden die voor alle medewerkers gelden.

Ingrid Blom-Meeusen

Vacature: specialist Communicatie

Ligt jouw passie bij het werken aan de reputatie van de glastuinbouwsector? Heb jij kennis van communicatieprocessen en -strategieën? Vind jij het interessant om maatschappelijke en politieke ontwikkelingen te volgen? Word jij enthousiast van onze…

Glastuinbouw Nederland - © 2025