Paprika’s in plaats van pillen

In het project 'Van pillen naar paprika's’ worden patiënten in achterstandswijken gestimuleerd om gezonder te eten. Onder andere via een 35-tal huisartspraktijken en zogeheten supermarktsafari’s wordt het belang van meer groente en fruit eten benadrukt.

Meer dan 70.000 cliënten van huisartsen in Rotterdamse achterstandswijken kwamen in contact met het project Van pillen naar paprika’s. 75 huisartsen, praktijkondersteuners en diëtisten schreven zich in voor nascholing door Vereniging Arts en Leefstijl over het positieve effect van leefstijlverandering op chronische ziekten zoals diabetes. Ze leerden smakelijke en gezonde gerechten koken en volgden de online begeleiding ‘Mijn Eet Experiment’ om zelf te ervaren hoe het is om vers en onbewerkt te eten. Alle deelnemende praktijken kregen zes maanden lang elke week snackgroenten voor patiënten en medewerkers.

Rondleidingen
Verder organiseerde Stichting Voeding Leeft supermarktsafari’s in samenwerking met HRC diëtisten. Diëtisten bezochten samen met hun patiënten supermarkten om te laten zien wat voor mensen met type 2 diabetes wel en niet geschikt is. Stichting Voeding Leeft voert het project uit op initiatief van Stichting Innovatie Glastuinbouw Nederland en met cofinanciering van het Fonds Achterstandswijken Rotterdam. Het project is ook wel bekend als ‘groentehoudende huisartsen’.
Klik hier voor de website van Groen moet je doen. De video over het project Van pillen naar paprika’s is hier te bekijken.

SIGN

Dewi Hartkamp

Glastuinbouw Nederland - © 2024