Paul Grootscholten: “Stilstand is achteruitgang”

"Zonder onderzoek staan we stil" en stilstand is volgens tomatenteler Paul Grootscholten uit de Wieringermeer achteruitgang. Grootscholten is duidelijk over de noodzaak van een gewascoöperatie voor tomaat.

Grootscholten is ervan overtuigd dat een laagdrempelig systeem voor de gewascoöperatie het best past bij de huidige situatie in de sector. “Met een laagdrempelig systeem krijg je zoveel mogelijk ondernemers mee, je bouwt geen reserves op en je doet alleen heel gericht en bewust gekozen onderzoek.”

“Door het wegvallen van het Productschap Tuinbouw verdwijnt zonder een gewascoöperatie het onderzoek specifiek gericht op tomaat. Een probleem zoals overmatige wortelgroei wordt dan niet meer onderzocht. De overheid is alleen bereid te investeren als we zelf als sector meebetalen. We hebben met een kleine inzet van ons zelf dan extra veel capaciteit op dit onderwerp.”

Ook onderzoek naar andere ziekten en plagen vindt Grootscholten belangrijk.” Goede middelen tegen Phytophthora en Fusarium zijn nodig voor de teelt en moeten worden getest, maar ook als een probleem als tomatengalmijt en de toch steeds weer opduikende nieuwe ziekten en plagen moeten we kunnen blijven aanpakken.”

Annelies Hooijmans

Glastuinbouw Nederland - © 2024