Persbericht: Eerste MPS-certificatieschema waterzuivering imidaclopridhoudende middelen in kassen gereed

Per 1 oktober 2017 wordt het voor glastuinbouwbedrijven mogelijk om met een certificaat aan te tonen dat het restwater dat zij lozen voor minimaal 99,5% van gewasbeschermingsmiddelen is gezuiverd. Met het MPS-certificatieschema waterzuivering kunnen zij voldoen aan de voorschriften van het Wettelijk Gebruiksvoorschrift voor gewasbeschermingsmiddelen op basis van imidacloprid.

Het gaat hierbij om de voorschriften die betrekking hebben op de certificering van het hebben, gebruiken en onderhouden van een BZG-zuiveringsinstallatie, die voor tenminste 99,5% imidacloprid zuivert. LTO Glaskracht Nederland en MPS hebben het certificatieschema samen ontwikkeld.

Akkoord Ctgb
Het certificatieschema is tot stand gekomen op basis van uitgebreid praktijkonderzoek. LTO Glaskracht Nederland heeft het schema voorgelegd aan het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Ctgb). Het Ctgb heeft geconcludeerd dat het schema recht doet aan de voorwaarden die zijn gesteld in het besluit en het Wettelijk Gebruiksvoorschrift van de gewasbeschermingsmiddelen op basis van imidacloprid (Admire, Gaucho Tuinbouw, Kohinor 700 WG, WOPRO Imidacloprid 70 WG).

Sinds 15 maart 2017 mogen glastelers het middel imidacloprid niet meer gebruiken tenzij ze niet lozen of het lozingswater minstens voor 99,5% zuiveren. Beide eisen moeten met een certificaat worden aangetoond. Met het vaststellen van het certificatie-schema waterzuivering door MPS, wordt invulling gegeven aan dat laatste. Bedrijven die gebruik maken van een door de BZG-goedgekeurde zuiveringsinstallatie met zuiveringsrendement van 99,5% voor imidacloprid en voldoen aan de eisen van het MPS-certificatieschema waterzuivering kunnen zich nu laten certificeren.

Voor een aantal teelten is imidacloprid essentieel voor een schone start van de teelt ter ondersteuning van het ver doorgevoerde Integrated Pest Managementsysteem. Hierdoor vermindert de totaalinzet van chemische gewasbeschermingsmiddelen. Mede dankzij de inzet van LTO Glaskracht Nederland kan het gebruik van imidacloprid nu alleen waar nodig en onder streng gecontroleerde omstandigheden worden toegepast, veilig voor mens, dier en milieu.

Pilot nul-lozing imidacloprid
Voor de niet-lozingseis op het Wettelijk Gebruiksvoorschrift voor imidaclopridhoudende middelen is LTO Glaskracht Nederland in overleg met het Ctgb bezig met een pilot nul-lozing imidacloprid. Middels de aanpak aantonen nul-lozing werken een aantal groente-, snijbloemen- en potplantenbedrijven een pilot uit om te komen tot de benodigde certificering. Het is nog niet duidelijk wanneer dit certificeringstraject voltooid is. 

Glastuinbouw Nederland - © 2024