Persbericht: Warmtenetten zorgen voor minder gasstook en verduurzaming energie

LTO Glaskracht Nederland heeft in samenwerking met warmtecoöperaties minister Wiebes van Economische Zaken en Klimaat (EZK) opgeroepen versneld werk te maken van de ontwikkeling en aanleg van warmtenetten in glastuinbouwclusters. Daarnaast heeft LTO Glaskracht Nederland samen met de branchevereniging voor afvalverwerkers een plan ingediend om afvang en levering van CO2 aan de glastuinbouwsector fors uit te breiden.

Warmtenetten versnellen de ontwikkeling van geothermie, restwarmte en andere duurzame alternatieven voor aardgas, waarvan de urgentie is toegenomen door de problemen met de winning van Gronings gas. In Westland en Oostland samen kan de komende jaren tot wel 10 PJ warmte ontwikkeld worden als alternatief voor aardgas, maar ook in andere gebieden liggen er kansen. Samen met de uitbreiding van de CO2-voorziening kan dit het gasverbruik in de glastuinbouw op korte termijn verlagen met 300 tot wel 400 miljoen m3 per jaar.

Glastuinbouwondernemers werken al jaren aan de energietransitie. Met succes, want de sector is bijvoorbeeld nationaal koploper in gebruik van geothermie en boekt goede resultaten met de energiezuinige nieuwe teeltmethode Het Nieuwe Telen (HNT).

Warmterotonde
De warmtecoöperaties die LTO Glaskracht Nederland ondersteunt en faciliteert, richten zich op alternatieven voor aardgas. Dit start met een inventarisatie van de huidige en toekomstige energievoorziening en zal resulteren in de realisatie van  een duurzame energievoorziening. Aan het ministerie van EZK is duidelijk gemaakt dat restwarmte, onder andere uit de Rotterdamse haven, een belangrijke en noodzakelijke bijdrage zal leveren.  De ontbrekende schakel tussen het havengebied en glastuinbouwcentra in Zuid-Holland is de hoofdinfrastructuur (warmterotonde) voor transport van warmte. 

De kern van het voorstel richting het Ministerie van EZK is dat de overheid een bijdrage levert aan de financierbaarheid van de warmtenetten en de CO2-afvang, de zogenaamde ‘onrendabele top’.

Energietransitie
LTO Glaskracht Nederland stelde in 2017 de visie Klimaatneutrale Glastuinbouw 2040 vast. In de loop van dit jaar zal een klimaat- en energie akkoord 2030 tot stand komen als belangrijke stap naar realisatie van deze visie. Een versnelling van restwarmteprojecten en CO2-voorziening bieden niet alleen een oplossing voor de vermindering van Gronings gas maar ook en vooral voor de energietransitie.

Noot voor de redactie, niet voor publicatie

Een afschrift van de brieven vindt u hieronder. Neem voor meer informatie contact op met Jakoline van Straalen, communicatiespecialist LTO Glaskracht Nederland, telefoon 085 003 64 00, mobiel 06 223 795 51, e-mail jvanstraalen@spam-protectltoglaskracht.nl

In LTO Glaskracht Nederland werken LTO Noord Glaskracht, ZLTO en LLTB samen aan landelijke activiteiten op het gebied van sectorale belangenbehartiging, vaktechniek en innovatie voor de aangesloten glastuinbouwondernemers.

Webinar 'AOW in zicht'

Ieder jaar stromen werknemers op basis van leeftijd uit. Zij AOW ontvangen en een pensioen. In het eerst volgende Webinar van BPL gaat ons pensioenfonds in op vragen als: hoe werkt AOW aanvragen, kan ik een dag korter gaan werken, welke…

Glastuinbouw Nederland - © 2024