Pilothouders project Moderne Tuinbouw bekend

Eind vorig jaar is LTO Noord Glaskracht gestart met twee Tuinderscafe’s in Zuid-Holland om vier tot zes pilotgebieden met ondernemers te zoeken. Dit wordt gedaan in het kader van het landelijke project Moderne Tuinbouw om glastuinbouwgebieden te moderniseren.

Het is ook een kennis- en leertraject voor andere glastuinbouwbedrijven waar voorbeeldprojecten (pilots) centraal staan. De focus ligt op kleinere/middelgrote ondernemers in de glastuinbouw. Wat is de onderscheidende waarde van deze groep ondernemers in de tuinbouw en wat is nodig om te moderniseren en hun een toekomstperspectief te bieden?

Dit project moet zorgen voor doorbraken in het krachtenveld tussen glastuinbouwbedrijven, overheden en banken. De afgelopen periode zijn acht bedrijven onderzocht, hun kennisvragen en dilemma’s in beeld gebracht en bekeken waar mogelijke kansen liggen om te moderniseren. Uiteindelijk gaan we met vijf ondernemers verder.

De komende periode (april/mei) schrijven de geselecteerde bedrijven onder leiding van coach, Hilde Blank en haar team van BVR, een plan van aanpak zodat het echt vanuit de bedrijven zelf geschreven wordt. Voor ieder gebied is voor een thematiek en daarbij behorende ondernemer(s) gekozen:

Nieuwe verdienmodellen
Local for Local: lokaal geproduceerd voedsel inzetten als gebiedspromotie (Westvoorne). Hoe kun je de samenwerking tussen voedselproducenten inzetten voor gebiedspromotie en wie zijn daarbij kansrijke partners?

Ruimtelijke ordening procedures
De ondernemer als placemaker (Zuidplas). Hoe kan vernieuwing en uitbreiding van het bedrijf een bijdrage leveren aan de kwaliteit en identiteit van de gebiedsontwikkeling in de omgeving?

Productontwikkeling
De flexibele middelgrote ondernemer (Oostland). Welke alternatieve concepten en activiteiten van de glastuinbouwondernemer dragen bij aan de modernisering en ontwikkeling van de glastuinbouw en is een sluitende business case?

Eindwaarde onderneming
Eindwaarde door kenniskapitaal en tijdelijk bestemmen (Westland). Hoe kan de kennis en het vastgoed van een glastuinbouwondernemer toekomstbestendig zijn en daardoor interessant zijn voor toekomstige overname?

In de loop van het jaar worden twee special edities van het Tuinderscafe georganiseerd om de kennis en ervaring uit te wisselen met andere ondernemers.

Kijk voor meer informatie op www.modernetuinbouw.nl.

Hans van Geest

Glastuinbouw Nederland - © 2024