Plantenpaspoort pot-, perk- en kuipplanten binnenkort verplicht

Vanaf 14 december 2019 is het gebruik van het plantenpaspoort verplicht voor alle telers en handelaren in pot-, perk- en kuipplanten, bomen en vaste planten. Doel van het plantenpaspoort is een betere bescherming van de EU tegen ziekten en plagen met behoud van vrij handelsverkeer en markttoegang. Deze paspoortplicht heeft gevolgen voor uw bedrijfsvoering en interne (software)systemen.

Plantenpaspoort
Een plantenpaspoort is een officieel label of etiket dat wordt aangebracht op een zending plantaardige producten. Dit document geeft informatie over de identiteit en herkomst van de zending. Vanaf 14 december 2019 is het plantenpaspoort verplicht voor alle voor opplant bestemde planten. De plantenpaspoortplicht geldt ook voor pot-, perk- en kuipplanten die bestemd zijn voor consumenten. Het plantenpaspoort moet vanaf 14 december 2019 voldoen aan een aantal nieuwe kenmerken, waaronder een uniek fytosanitair bedrijfsregistratienummer. De plantenpaspoortplicht is nu nog geregeld in de Europese Fytorichtlijn 2000/29/EG. Deze richtlijn wordt op 14 december 2019 vervangen door de aangescherpte Plantgezondheidsverordening 2016/2031/EG.\

Lay-out Plantenpaspoort
Een aantal producten waren reeds plantenpaspoortplichting. Met ingang van 14 december 2019 gelden er ook nieuwe regels voor de lay-out van het plantenpaspoort. Er is een vast format vastgesteld met in de linkerbovenhoek: de EU-vlag en in de rechterbovenhoek: het woord ‘Plant Passport’. Verder moeten daarin de volgende elementen worden benoemd:

  • Botanische naam
  • ISO-code lidstaat, koppelteken, fytosanitair registratienummer (9 cijfers)
  • Traceerbaarheidscode
  • ISO-code land van oorsprong/productie, ook als dit Nederland is.

Naamgeving
De botanische naam op het plantenpaspoort moet minimaal op geslachtsniveau weergegeven worden, maar mág met soort en zelfs met cultivar worden uitgebreid. Dus bij Pelargonium grandiflorum ‘Mona Lisa’ kan volstaan worden met Pelargonium, maar ook Pelargonium grandiflorum of volledig met cultivar naam Pelargonium grandiflorum ‘Mona Lisa’ is ook goed. Uiteraard moet, wat er op het paspoort staat, ook corresponderen met het product. In veel gevallen is het dus slimmer om alleen de geslachtsnaam Pelargonium te noemen. In bepaalde gevallen, bijv. bij een tray met gemengde cactussen, kan ook de familienaam (in dit geval Cactaceae) worden gebruikt. Bij gemengde bakken met planten uit dezelfde familie is het gebruik van de familienaam toegestaan. Dit kan bv het geval zijn als er meerdere geslachten van orchidee in een bak staan, dan mag de naam Orchidaceae worden gebruikt. Dit geldt ook voor mengbakken met verschillende bromelia’s die onder de familie Bromeliaceae vallen. Voor toepassing hiervan moet dit echter wel eerst voorgelegd wordt aan Naktuinbouw. Dat kan bij het aanvragen van de autorisatie.Voor specifieke vragen kunt u contact opnemen met Naktuinbouw

Informatiebijeenkomsten
Op 20 juni (RFH, Naaldwijk) en op 26 juni (Plantion, Ede) worden extra informatie bijeenkomsten gehouden over het plantenpaspoort. Via de agenda kunt zich aanmelden voor de bijeenkomst van 20 juni. 

Webinar 'AOW in zicht'

Ieder jaar stromen werknemers op basis van leeftijd uit. Zij AOW ontvangen en een pensioen. In het eerst volgende Webinar van BPL gaat ons pensioenfonds in op vragen als: hoe werkt AOW aanvragen, kan ik een dag korter gaan werken, welke…

Glastuinbouw Nederland - © 2024