Pleidooi voor EU-resolutie tegen octrooirecht

"Octrooien op genen remmen de innovatie, zorgen voor duurder plantmateriaal en concentreren steeds meer marktmacht bij enkele multinationals, betoogde voorzitter Nico van Ruiten van LTO Glaskracht Nederland voor de Nederlandse Europarlementariërs over de ongewenste effecten van het octrooirecht op plantaardige eigenschappen.

"Voor planten en zaden biedt het Europese kwekersrecht voldoende mogelijkheden om investeringen in rasontwikkeling terug te verdienen." De rasinnovatie wordt bij kwekersrecht niet geremd. Dit omdat er een uitgebreide kwekersvrijstelling in zit die het elke veredelaar mogelijk maakt om de beste en nieuwste rassen te gebruiken om mee verder te kruisen. Ook Plantum, VBN en DPA hebben dit standpunt. Peter van der Pol (Schoneveld Twello) maakte duidelijk welke negatieve effecten het Octrooirecht in de veredelingspraktijk heeft.

Op dit dossier werkt LTO Glaskracht Nederland samen met Bionext in een internationaal juridisch bezwaar op een octrooi op wittevlieg-resistentie in paprika. Bionext bood de Europarlementariërs 17.000 handtekeningen aan met het verzoek om via een resolutie de aandacht te vragen van de Europese Commissie voor deze zaak.

Glastuinbouw Nederland - © 2021