Podcast KasGesprek 1: 'Arbeidsmigranten, behandel ze als elke medewerker'

In de eerste aflevering van KasGesprek, de podcast van Glastuinbouw Nederland over zaken die er toe doen in en om de kas, spreekt Jakoline van Straalen met beleidsspecialist Arbeid Peter Loef en ondernemer Ruud Dukker van tomatenbedrijf Bryte. Onderwerp van dit gesprek is arbeidsmigratie, met aandacht voor imago, politiek, huisvesting, scholing en doorgroei.

Beluister de podcast hier. De podcast Kasgesprek is ook te beluisteren via Soundcloud, Spotify, Apple Podcast en Google Podcast.

Tomatenbedrijf Bryte, recent ontstaan door een fusie van Dukker en Zwinkels, telt zeven locaties met in totaal 38 ha. In het hoogseizoen zijn er in totaal 200 arbeidsmigranten werkzaam, waarvan 15% inmiddels is doorgegroeid naar een functie in vaste dienst. Goed communiceren met arbeidsmigranten noemt Ruud Dukker essentieel als je medewerkers langere tijd aan je bedrijf wil binden. "Scholing en doorgroeimogelijkheden zijn belangrijk, maar het draait vooral om respect naar de mensen toe. Waar een medewerker oorspronkelijk vandaan komt, mag eigenlijk geen rol spelen."

Economisch belang
In dit KasGesprek benadrukt Peter Loef het economisch belang van internationale medewerkers voor het werk in de glastuinbouw. Ook hij pleit voor een goede communicatie. Niet voor niets is in coronatijd veel essentiele informatie beschikbaar gesteld in meerdere talen. Sowieso heeft Glastuinbouw Nederland, in samenwerking met andere organisaties, de zaken op gebied van arbeidsmigranten goed geregeld, om ondernemers voldoende handvatten te geven voor goed werkgeverschap. "95% van de bedrijven heeft de zaken goed voor elkaar, maar in de politiek en de media gaat de aandacht vooral uit naar de excessen. Dat beeld moeten we omkeren."

Pilot podcast
Dit is de eerste uitzending van KasGesprek, als onderdeel van een pilot van vier. Later deze maand volgt een podcast over energie, in september worden actuele onderwerpen besproken binnen de thema's plantgezondheid en water & omgeving.

Roger Abbenhuijs

Glastuinbouw Nederland - © 2024