Podcast KasGesprek: Adri Bom-Lemstra 1 jaar voorzitter Glastuinbouw Nederland

In de eerste aflevering van seizoen 3 van podcast KasGesprek kijkt Jakoline van Straalen met Adri Bom-Lemstra terug op het eerste jaar van haar voorzitterschap bij Glastuinbouw Nederland. Het gesprek leidt langs de kansen en uitdagingen binnen de belangrijkste thema's van de sector en van Glastuinbouw Nederland. "Het zijn roerige tijden, maar ik ben trots op en heb vertrouwen in de ondernemers in onze krachtige sector", benadrukt Adri Bom-Lemstra.

Beluister de podcast hier. De podcast KasGesprek is ook te beluisteren via Soundcloud, Spotify, Apple Podcast en Google Podcast.

KasGesprek is de podcast van Glastuinbouw Nederland over zaken die er toe doen in en om de kas. In het eerste gesprek van 2022 staat voorzitter Adri Bom-Lemstra centraal. De afsluitende column is van directeur Ruud Paauwe. Daarin gaat hij in op Kennis in je Kas en specifiek op de actieve rol die ondernemers zelf kunnen spelen binnen de verschillende onderzoeksprojecten van KijK.

Geen calimero
De eerste vragen die aan de voorzitter worden gesteld hebben - uiteraard - betrekking op de huidige energiecrisis. Daarover zegt zij dat de situatie in EU-verband geanalyseerd moet worden, omdat de sector de instrumenten niet heeft om een prijsdaling te realiseren. Dus moet de glastuinbouw zich roeren in Den Haag en in de media. "Ik ben trots op het verhaal dat is neergezet, maar tevreden betekent niet meteen een oplossing. Ook merken we voortdurend dat een positief verhaal voor de meeste media geen nieuws is. Toch kies ik niet voor calimerogedrag. We willen geen sector zijn die zijn hand ophoudt, maar met elkaar trots en kracht uitstralen." Adri Bom-Lemstra heeft er dan ook weinig vertrouwen in dat de politiek de sector te hulp zal schieten. "We moeten zelf onze broek ophouden en nog meer inzetten op de rol die we spelen voor de economie en de maatschappij." Dat telers bezorgd zijn, noemt zij logisch en terecht. "Praat met je bank en je adviseur, want praten vergroot je inzicht."

Transparantie
In relatie tot arbeid en imago stelt de voorzitter dat de sector positieve beelden en mooie verhalen moet inzetten om die geluiden om te buigen. "In de brede maatschappij en ook bij de politiek is er veel steun en waardering voor onze sector, dat moeten we koesteren en verder uitdragen." Gezondheid & Geluk is in dat kader een belangrijk thema. "Ondernemers moeten ook meer in contact treden met hun gemeente en omwonenden. Nodig ze uit, laat zien wie je bent, wat je doet en hoe je het doet. Onbekend maakt immers onbemind."
Plantgezondheid wordt door Adri Bom-Lemstra omschreven als een echt zorgendossier. "Het middelenpakket krimpt sneller dan gedacht. Een realistisch tijdspad ontbreekt. De sector is geen tegenstander van minder chemie, maar het moet wel kunnen. Telers moeten zich voorbereiden op een tijdperk zonder chemie. Techniek, weerbaarheid en groene middelen bepalen de toekomst. Onze zorg is in dat kader wel dat de toelatingsprocedure een drama is." In het verlengde daarvan benadrukt zij ook dat telers met elkaar de laatste stappen moeten zetten op weg naar een betere kwaliteit van het oppervlaktewater. "Zij moeten transparant zijn, op alle gebieden. De nieuwe Omgevingswet die aanstaande is, maakt dat belang alleen nog maar groter."

Nieuwe generatie
De voorzitter van Glastuinbouw Nederland sluit haar eerste jaar positief af. "We focussen vaak op de problemen die opdoemen, maar we moeten vooral trots blijven op onze bedrijven en producten. Ik zie een veelbelovende nieuwe generatie komen. Jonge ondernemers die de ruimte verdienen om mee te doen in het debat over hun toekomst en die van de sector."

Roger Abbenhuijs

Glastuinbouw Nederland - © 2024