Pre-exportcertificaten nodig voor export plantmateriaal VK

Voor export naar het Verenigd Koninkrijk (VK) van niet-Nederlands plantmateriaal zijn pre-exportcertificaten nodig. Dit heeft te maken met de extra eisen van het VK over gebieds- of landvrijheid of over teeltomstandigheden. Alleen de overheid van de lidstaat waar het plantmateriaal vandaan komt, mag een fytosanitair certificaat opmaken.

Op de website van Naktuinbouw is goed aangegeven waarop moet worden gelet: Pre-exportcertificaat VK plantmateriaal | Naktuinbouw. Op deze site staat ook een overzicht van de producten waarvoor een pre-exportcertificaat nodig is en welke verklaring daar dan op moet worden vermeld.

Contact met EU-lidstaten
De afgelopen week hebben de exporteisen van het VK geleid tot veel vraag naar pre-exportcertificaten. De NVWA heeft daarom contact opgenomen met een aantal lidstaten om de garanties af te dekken via een gezamenlijk register van niet-aanwezige organismen, om zo voor die organismen het pre-exportcertificaat overbodig te maken. Op dit moment is hierover afstemming gevonden met Denemarken en België. Dit is inmiddels verwerkt in het overzicht op de site van Naktuinbouw. Ook met andere landen heeft de NVWA contact om dit gezamenlijke register aan te vullen.

Europese overleggen
Glastuinbouw Nederland raadt leden aan goed kennis te nemen van de extra eisen die nu gelden voor export naar het Verenigd Koninkrijk en tijdig bij hun leveranciers uit het buitenland aan te geven dat een pre-exportcertificaat vereist is. Leveranciers moeten dit vervolgens tijdig aanvragen bij de eigen fytosanitaire dienst. Omdat is geconstateerd dat niet alle fytosanitaire diensten hier al op voorbereid waren, is daar afgelopen week mede op verzoek van Glastuinbouw Nederland en LTO Nederland, door LNV/NVWA aandacht voor gevraagd in Europese overleggen die afgelopen week plaatsvonden. Ook bij CopaCogeca is dit onder de aandacht gebracht.

Glastuinbouw Nederland - © 2024