Previewcenter Floriade met lampen van paprika- en chrysantenstelen

Het Previewcenter van de Floriade het Growing pavilion, dat vrijwel geheel is gemaakt van mycelium, opende vrijdag 31 juli haar deuren. SIGN (Stichting Innovatie Glastuinbouw Nederland) kweekte hiervoor twee grote biobased kroonluchters, met een doorsnee van bijna anderhalve meter.

Deze bijzondere lampen zijn ontstaan door reststromen uit de tuinbouw te steriliseren en te enten met mycelium van een paddenstoel: de Gesteelde lakzwam (Ganoderma lucidum). Paprikaknoesten en chrysantenvezels bleken een uitstekende voedingsbron voor het mycelium. Dat kit de reststromen aan elkaar zonder harsen of lijmen. Het mycelium neemt de vorm aan van de mal waarin het groeit. Na een week groei zijn drie kappen tegen elkaar aan gezet, zodat ze aan elkaar vast konden groeien. Vervolgens is de lamp gedroogd en voorzien van fittingen en bedrading.
De productie en het ontwerp vonden plaats in het laboratorium van kunstenaarscollectief Mediamatic in Amsterdam door Nehis Osagie en Peter Oei. De ontwikkeling van hoogwaardige producten uit reststromen is een speerpunt van het programma Circulaire Tuinbouw. (Foto’s Anton van Beek)

SIGN
Glastuinbouw Nederland - © 2023