Procedure en structuur Noodfonds

Minister Carola Schouten van LNV maakte gisteren bekend dat de sierteeltsector en onderdelen van de voedingstuinbouw kunnen rekenen op gedeeltelijke financiële steun van naar schatting 600 miljoen euro. Het ministerie van LNV en RVO werken deze regeling nu uit. De NOW-regeling zit hier niet in. Deze regeling wordt nog nader uitgewerkt. Hierover is nu nog geen nieuws bekend.

Nadat het ministerie van LNV en RVO (Rijksdienst voor Ondernemend Nederland) een eerste voorzet voor de regeling van het Noodfonds heeft uitgewerkt, krijgen de participanten van de crisisorganisatie Corona Tuinbouw– waaronder Glastuinbouw Nederland – de gelegenheid om mee te denken over de verdere invulling van de regeling en in een later stadium de uitvoering.

Het Noodfonds is niet toereikend om de volledige schade te dekken. De eerste 30% van de omzetdaling wordt beschouwd als ondernemersrisico. De overige 70% van de schade wordt voor een aanzienlijk deel gecompenseerd. Kernvraag tijdens het overleg zal zijn hoe de 70% schadeverlies kan worden aangetoond en hoe het omzetverlies met eenvoudige bewijslast kan worden vastgesteld. Voor veilingcoöperaties en telersverenigingen is dit eenvoudiger vast te stellen. De schaderegeling geldt, zoals nu bekend gemaakt, enkel voor de eerste drie maanden van de coronacrisis, oftewel de maanden maart, april en mei. Het algemene steunpakket van het kabinet en de ruimere kredietverstrekking door de banken moet de sierteelt en onderdelen van de voedingstuinbouw door deze moeilijke periode helpen.

Webinar over de regeling
Medewerkers van Glastuinbouw Nederland hebben vandaag al diverse reacties ontvangen van leden. Die input wordt uiteraard meegenomen naar de werkgroep Noodfonds van de Crisisorganisatie Corona Tuinbouw. Om leden zo goed en zorgvuldig mogelijk te informeren, wordt een webinar georganiseerd op het moment dat  meer details over de regeling bekend zijn. De verwachting is dat dit in de loop van volgende week zal zijn.

Jakoline van Straalen

Glastuinbouw Nederland - © 2024