Quarantainemaatregel Roemenen helpt de glastuinbouw niet

Glastuinbouw Nederland heeft op 11 augustus, samen met vertegenwoordigers van NFO, LTO Noord Projecten en Stigas, contact gehad met het ministerie van VWS. Het overleg ging onder andere over de quarantainemaatregelen. Met name is ingezoomd op terugkomst uit landen met code oranje, waar Roemenië er een van is. Veertien dagen quarantaine is dan het dringende advies.

Veel telers werken inmiddels met Roemenen en bovendien in toenemende mate. Het ministerie van VWS is heel duidelijk als het gaat om de quarantainemaatregelen met betrekking tot landen met code oranje.
Essentie van de visie van VWS is dat tests, die zijn afgenomen in het buitenland, vanuit Nederlands perspectief als onvoldoende worden geduid en derhalve niet betrouwbaar. Komt iemand uit een oranje land, zoals Roemenië, naar Nederland, dan geldt dat het dringende advies is veertien dagen quarantaine. Dus óók als er een negatief testresultaat is, oftewel er is geen corona vastgesteld. Daarom is op Schiphol een teststraat ingericht.

Wie betaalt?
VWS heeft begrip voor de dilemma’s van onder andere de glastuinbouw. Want als tests in het buitenland onvoldoende betrouwbaar zijn, waar kunnen ondernemers dan wel vanuit gaan? Bovendien is er onvoldoende huisvesting voor thuisquarantaine volgens de gestelde richtlijnen. Als medewerkers uit Roemenië hier vier weken niets doen, is de vraag wie ze betaalt. Met die onzekerheid reizen arbeidsmigranten niet af naar ons land. Daardoor ontstaat een groot probleem voor ondernemers. Quarantaine is weliswaar niet verplicht, maar deze situatie helpt de glastuinbouw niet.

Consequenties telers
Begin deze week verscheen ook het bericht in de media waarin minister De Jonge quarantaine verplicht stelt voor mensen die uit een risicogebied komen. Glastuinbouw Nederland, NFO, LTO Noord Projecten en Stigas volgen de discussies in de Tweede Kamer nauwgezet en blijven de consequenties voor de telers benadrukken. Er is vooralsnog geen grote steun voor de maatregelen van de minister.

Webinar 'AOW in zicht'

Ieder jaar stromen werknemers op basis van leeftijd uit. Zij AOW ontvangen en een pensioen. In het eerst volgende Webinar van BPL gaat ons pensioenfonds in op vragen als: hoe werkt AOW aanvragen, kan ik een dag korter gaan werken, welke…

Glastuinbouw Nederland - © 2024