Quarantaineverzuim corona flink probleem voor werkgevers glastuinbouw

Uit een enquête van de Werkgeverslijn land- en tuinbouw blijkt dat bijna 20% van de agrarische werkgevers te maken heeft met verzuim vanwege corona. Het percentage werknemers dat tijdelijk niet kan werken als gevolg van quarantaineverplichtingen – vanwege bijvoorbeeld een zieke huisgenoot of bron- en contactonderzoek – ligt zelfs nog hoger. 31% van de werkgevers zegt te kampen met de gevolgen van deze quarantaineverplichtingen.

In oktober heeft de Werkgeverslijn een korte enquête uitgezet in verschillende agrarische sectoren. Van werkgevers komen namelijk veel signalen dat het aantal werknemers dat vanwege corona in quarantaine moet begint op te lopen. Steeds vaker komen bedrijfsprocessen in de knel. Zo’n 44% van de werkgevers maakt zich zorgen over de personeelsbezetting. Bij bedrijven van 50 of werknemers zien we dit percentage omhoog schieten naar 55%. Bij kleine werkgevers tot 10 werknemers verwacht een derde problemen met de personeelsbezetting.

Sectorale verschillen
Ruim 100 werkgevers hebben de enquête ingevuld, met name vanuit de bloembollensector en de glastuinbouw (respectievelijk 45% en 38% van de respondenten). In de glastuinbouwsector zien we dat er relatief gezien veel werkgevers zijn met meer dan 50 werknemers, waarbij het percentage bedrijven dat wordt geconfronteerd met verzuim door corona ook hoger ligt. Dat blijkt ook uit de cijfers van Glastuinbouw Nederland, die hierin zijn meegenomen.

Klik hier voor het complete bericht van de Werkgeverslijn land- en tuinbouw.

Glastuinbouw Nederland - © 2024