Reactie op Europese lijst hoog risico planten

Deze week komt meer duidelijkheid over de lijst met hoog risico planten, waarvoor in december 2019 een importverbod van kracht gaat. In het kader van nieuwe Europese regelgeving worden de eisen aan planten en plantmateriaal van buiten de EU voor import strenger.

Op de conceptlijst van de Europese Commissie hebben veel bedrijven gereageerd. LTO Glaskracht Nederland diende ook een reactie in. Uit de reacties blijkt duidelijk dat dit importverbod de bedrijven, zowel binnen Nederland als daarbuiten, direct raakt. We hopen dat de Europese Commissie gehoor geeft aan deze reacties en dat de importverboden van planten, worden aangepast en meer proportioneel, gebaseerd op werkelijk risico’s worden toegepast.

Voortraject
In dit dossier trok LTO Glaskracht Nederland samen op met onder andere LTO Nederland, Plantum, VBN en KAVB, die samen pleitten voor risico-gebaseerde maatregelen. De nieuwe Europese Plantgezondheidsverordening heeft al meer aandacht voor de risico’s van import van plantmateriaal. Desondanks was er een sterke beweging bij de totstandkoming van de nieuwe verordening in de periode 2013 - 2016, om een import van plantmateriaal niet meer toe te staan, tenzij aantoonbaar is dat dit fytosanitair voldoende veilig is. Mede door inzet van de Nederlandse regering, ondersteund door Nederlandse bedrijfsleven organisaties, gesteund door meerdere lidstaten, is een volledig gesloten importsysteem er niet gekomen. Hiertoe hebben veel gesprekken plaatsgevonden met betrokken partijen, Kamerleden en Europarlementariërs en de Europese koepelorganisaties.

Lobby bij de uitvoeringsregelingen
Na publicatie van de Plantgezondheidsverordening in december 2016 is begonnen aan de uitwerking van de zogenaamde secundaire wetgeving. Hierin wordt de uitvoering van de verordening verder uitgewerkt. Uit de onderhandelingen over het wel of geen gesloten importsysteem is als ‘erfenis’ de mogelijkheid voor een lijst met hoog risico planten overgebleven. In een uitvoeringsregeling wordt hier invulling aan gegeven. De sentimenten uit de discussie over het importsysteem spelen nu weer op bij de totstandkoming van deze lijst.

LTO Nederland levert haar inbreng op de uitvoeringsregelingen via Copa Cogeca en de ENA, die beiden namens Europese koepelorganisaties, deelnemen aan de stakeholders adviesgroep.  De inbreng van LTO wordt vrijwel altijd goed meegenomen en gewaardeerd. Daarnaast is er regelmatig overleg met de NVWA en LNV, waarbij LTO informatie deelt en inbreng levert.

Reactie LTO in het kort op het voornemen van de lijst met hoog risico planten:

  1. Geen importverbod voor:
    • Planten die onder gecontroleerde omstandigheden worden geteeld,
    • Planten die worden geteeld door bedrijven die een langdurige en duurzame relatie hebben met telers in de EU,
    • zaden, stekmateriaal, enthout en in vitro materiaal,
    • Ficus, Cycas, Ligustrum, Lonicerum, Jasminium en Acer.
  2. Verzoek om vermelding van:
    • criteria aan de hand waarvan planten op deze lijst terecht komen,
    • de plagen en ziekten die bij deze planten op deze lijst een zeer groot risico vormen voor EU grondgebied,
    • het aantal onderscheppingen die de afgelopen jaren geweest zijn.
  3. Pleidooi voor een meer specifieke lijst, beter ingericht op de fytosanitaire risico’s met verfijning naar plantensoort, geslacht, variëteit en land/regio van herkomst.
  4. Pleidooi voor mogelijkheid om een eventuele risicoanalyse van planten op deze lijst, afkomstig uit nader aan te geven derde landen of regio’s, snel en tijdig uit te kunnen voeren.

    Voor meer informatie kunt u contact opnemen met  Anneke van Dijk, LTO Nederland of Helma Verberkt, LTO Glaskracht Nederland.

 

 

Glastuinbouw Nederland - © 2024