Regalis Plus nu breder inzetbaar in de sierteelt

Op aanvraag van BASF heeft het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Ctgb) besloten de toelating van de groeiregulator Regalis Plus uit te breiden met bloemisterijgewassen, klimplanten, rozen, sierheesters, bos- en haagplantsoen, vruchtbomen en –struiken en vaste planten. Voor het verkrijgen van een goede kwaliteit bij het afleveren van de producten afkomstig uit deze teelten is dit een belangrijke uitbreiding.

"Regalis Plus is een zeer welkom remmiddel in de teelt van bloemisterijgewassen", aldus Martijn Gevers, Senior Adviseur Pot- en Perkplanten bij Delphy. "Het beste moment om het middel toe te passen is in de eerste helft van de teelt. Vanwege de mogelijkheid tot bloemverkleuring in blauwe, roze en rode bloemen wordt afgeraden het middel in de tweede helft van de teelt van bloemisterijgewassen met die kleuren bloemen in te zetten. Er is geen bloemverkleuring te verwachten wanneer Regalis plus in de tweede helft van de teelt in gele of witte bloemen wordt toegepast."

Volgens de Coördinator Effectief Maatregelenpakket voor de Boomkwekerij, Peter van ’t Westeinde is de toelating van Regalis Plus zeer belangrijk voor de teelt van vruchtbomen om een goede kwaliteit te kunnen leveren aan fruittelers in binnen en buitenland.

Deze etiketuitbreiding is mede tot stand gekomen door samenwerking tussen de fabrikant BASF, de Coördinatoren Effectief Maatregelenpakket (CEMP) van LTO Glaskracht Nederland en de ZLTO. Het Fonds Kleine Toepassingen, dat gefinancierd wordt door het ministerie van Economische Zaken, het landbouwbedrijfsleven en Nefyto, heeft de kosten voor deze aanvraag gefinancierd.

Het gebruik van Regalis Plus de teelten van druif, bloemisterijgewassen, klimplanten, rozen, sierheesters, bos-en haagplantsoen, vruchtbomen en –struiken en vaste planten is beoordeeld conform artikel 51 EG 1107/2009. Voor deze toepassingen is geen werkzaamheids- en fytotoxiciteitonderzoek uitgevoerd. Het gebruik van dit middel in deze teelten is daardoor voor risico en verantwoordelijkheid van de gebruiker.

Expert Centre voor Specialty Crops
De etiketuitbreiding van Regalis Plus is een voorbeeld van samenwerking tussen diverse organisaties in het Expert Centre voor Specialty Crops. Dit Expert Centre is een kennisnetwerk toegesneden op kleine teelten en de middelen en methoden die van belang zijn om deze veelal hoogwaardige, innovatieve teelten in Nederland en Europa mogelijk te blijven maken. 

Webinar 'AOW in zicht'

Ieder jaar stromen werknemers op basis van leeftijd uit. Zij AOW ontvangen en een pensioen. In het eerst volgende Webinar van BPL gaat ons pensioenfonds in op vragen als: hoe werkt AOW aanvragen, kan ik een dag korter gaan werken, welke…

Glastuinbouw Nederland - © 2024