Regels en voorwaarden piekarbeid

In de cao Glastuinbouw is de regeling piekarbeid opgenomen. In de regeling piekarbeid mag u een werknemer maximaal acht aaneengesloten weken per jaar in dienst nemen voor het verrichten van werkzaamheden. Het moet dan gaan om seizoensgebonden, uitsluitend routinematige werkzaamheden die gerelateerd zijn aan oogst- en teeltwerkzaamheden (inclusief be- en verwerkingen van de oogst) voor agrarische gewassen. Per werknemer mag de regeling piekarbeid éénmaal per kalenderjaar worden toegepast.

Voor piekarbeiders geldt een vrijstelling voor de sectorfondsen (BPL en Colland Arbeidsmarkt) en ze worden tenminste beloond voor het voor hen geldende wettelijke bruto minimumloon. Vakantiedagen en vakantiegeld worden bij het einde van de dienstbetrekking of bij iedere loonbetaling tegen een percentage van 20% afgerekend. Daarnaast ontvangt een piekarbeider ongeacht zijn/haar leeftijd een compensatie van 0,7% van het geldende loon voor het wegvallen van het arbeidsongeschiktheidspensioen en het nabestaandenpensioen. Dit is een absolute voorwaarde om een werknemer aan te merken als piekarbeider en u dient deze compensatie op te nemen op de loonstrook als ‘compensatie regeling piekarbeid’. Zie ook de handleiding piekarbeid voor meer informatie en alle voorwaarden.
 
Uiterlijk vijfde werkdag aanmelden bij BPL
Belangrijk is dat u de piekarbeider uiterlijk op de vijfde werkdag meldt bij BPL. Indien u de piekarbeider niet binnen vijf werkdagen aanmeldt bij BPL is er geen sprake van piekarbeid en kunt u geen gebruik maken van de vrijstelling voor de sectorfondsen. Het aanmelden van piekarbeiders bij BPL gebeurt aan de hand van het Burgerservicenummer (BSN). Heeft de piekarbeider nog geen BSN? Dan dient hij deze aan te vragen. Komt de werknemer langer dan 4 maanden in Nederland wonen, dan moet hij zich binnen 5 dagen na aankomst in Nederland inschrijven in de Basisregistratie personen (BRP) van de gemeente waar hij gaat wonen. Arbeidsmigranten die korter dan 4 maanden in Nederland komen wonen dienen een BSN aan te vragen bij een RNI inschrijfvoorziening. Bekijk ook de brochure van de Rijksoverheid voor meer informatie.
 
Wij adviseren om vooraf een afspraak te maken bij de desbetreffende inschrijfvoorziening zodat de piekarbeider tijdig een BSN ontvangt. In de brochure van de Rijksoverheid vindt u ook de contactgegevens van de 18 RNI inschrijfvoorzieningen in Nederland. Mocht de voorkeurslocatie een wachttijd hebben dan dient de werknemer uit te wijken naar een andere locatie.

Werkgeverslijn land- en tuinbouw

Glastuinbouw Nederland - © 2024