Respijttermijnen voor Actara® en Cruiser ® 70 WS

Syngenta heeft besloten om Actara® en Cruiser® 70 WS (thiamethoxam) niet te herregistreren voor de Europese markt. Dit betekent dat in de toekomst Actara niet meer beschikbaar is voor de teelten onder glas en dat er hierdoor weer een middel verdwijnt in de sierteelt.

Cruiser zal niet langer beschikbaar zijn voor de zaadontsmetting van boerenkool, chinese kool, sla en andijvie. Zeker in een tijd waarin het middelenpakket toch al steeds kleiner wordt, is dit geen gemakkelijke beslissing geweest. Syngenta is nog steeds van mening dat Actara en Cruiser, mits correct gebruikt, veilig toegepast kunnen worden voor mens, dier en milieu.

Vanuit de afzetketen is er echter een steeds grotere druk op de telers om geen neonicotinoïden in te zetten. Het gevolg is dat de omzet van Actara en Cruiser door het beperkte gebruik in de genoemde teelten op een dusdanig laag niveau komt te liggen, dat het voor Syngenta niet meer te verantwoorden is om de aanvullende kosten voor de Europese registratie van dit product in Europa op te brengen.

De toelating van Actara en Cruiser vervallen per 30 april 2019. Er is een aflever- en een opgebruikregeling vastgesteld:

  • De verkoop van Actara en Cruiser is nog toegestaan tot 30 oktober 2019.
  • Voor de telers geldt een opgebruiktermijn voor Actara tot 30 oktober 2020.
  • Met Cruiser 70 WS behandeld zaad mag tot uiterlijk 30 oktober 2021 worden verhandeld en gebruikt.

Syngenta

Kennismaken met Klas in de Kas

Heeft u hart voor de tuinbouw? Vindt u het belangrijk dat basisschool leerlingen ook enthousiast worden gemaakt voor de tuinbouw? Kom dan op 17 april om 19.30 uur naar de proefles en maak kennis met de vrijwilligers en de gastlessen van Klas in de…

Glastuinbouw Nederland - © 2024