Reststromen glastuinbouw als bouwmateriaal

Stichting Innovatie Glastuinbouw (SIGN) is met GISPEN een project gestart om reststromen uit de glastuinbouw te gebruiken als circulair bouwmateriaal.

GISPEN is marktleider op het gebied van kantoorinrichting en heeft onder meer een raamcontract met de Rijksoverheid. Een halfjaar geleden benaderde SIGN het bedrijf GISPEN om samen te werken aan circulaire (bouw)materialen voor hun interieurproducten.

Workbox
De GISPEN Workbox is een modulaire vergaderunit en deze vergaderunit leek geschikt om te verduurzamen met akoestische panelen van reststromen uit de glastuinbouw. SIGN gaf CoBBE (Hogeschool Avans) opdracht om myceliumcomposieten te ontwikkelen op basis van tomatenstengels. De start-up Fungalogic kreeg de opdracht voor de ontwikkeling van de akoestische panelen.

De circulaire akoestische panelen zijn technisch toepasbaar in verschillende producten. Het eerste product is de circulaire versie van de Workbox. De materialen uit de glastuinbouw vervangen de huidige materialen van steenwol, polyesterdoek en MDF.

Groene schilderijen zorgen voor schone lucht
Behalve de panelen ontwikkelde SIGN ook schilderijen met planten en sensoren voor vergaderunits. Deze kunnen met dynamische ventilatie voor schone lucht zorgen in de Workbox.

Op 1 november presenteert GISPEN de nieuwe producten aan haar klanten, inclusief de circulaire versie van de Workbox die in samenwerking met SIGN werd ontwikkeld. Op 7 november is de Workbox te zien op een circulaire beurs in de Fokker terminal van Den Haag voor een bredere groep overheden en het bedrijfsleven.

Meer informatie?
Lees meer informatie op de website van GISPEN. Daar vertelt Sarah Schiffer, productmanager GISPEN, in haar blog over het verloop van het project.

Met dank aan kwekerijen FutaGrow, Prominent, Lans, de Westerschelde, Gebroeders Duijvestijn, Looye en Vereijken.

SIGN is een initiatief van LTO Glaskracht Nederland. De investeringen van SIGN in dit programma zijn mogelijk gemaakt door financiering van Interpolis, LTO Noord Fondsen, en het ministerie van LNV.

Dewi Hartkamp

Glastuinbouw Nederland - © 2019 Copyright - Disclaimer - Privacy en cookies