Resultaten en onderzoeksrapport Benchmark en sortimentsvergelijking poinsettia 20-21

Ondanks alle richtlijnen en maatregelen kon de sortimentsvergelijking en benchmark Poinsettia dit jaar ‘gewoon’ doorgaan. Net als voorgaande jaren was het voor de individuele kwekers mogelijk om de houdbaarheid van de Poinsettia’s te testen in de benchmark Poinsettia 20-21. Ook de Poinsettia’s van de sortimentsvergelijking zijn in de Benchmark getoetst op houdbaarheid. Het verslag van het kwaliteitsonderzoek is nu beschikbaar (zie bijlage).

 

Benchmark
In totaal zijn er 67 inzendingen gedaan van 27 verschillende bedrijven, waarbij het om 25 verschillende cultivars ging. In verhouding met vorig jaar zijn de inzendingen weer iets gestegen (47 inzendingen van 18 bedrijven). Het uitvalpercentage is ten opzichte van vorig jaar hoger, namelijk 5,7% tegen 4% vorig jaar. In totaal zijn er 23 van de 401 planten uitgevallen. De meeste als gevolg van een aantasting op de stam, waardoor de gehele plant uitviel.
De gemiddelde sierwaarde van alle planten van de benchmark is uitgekomen op 3,6. Ten opzichte van vorig jaar is dit lager namelijk gemiddeld 4,1 op een schaal van 5.

Sortimentsvergelijking
De deelnemende veredelaars testen de nieuwe variëteiten door deze in te sturen voor de sortimentsvergelijking. Ook de planten van de sortimentsvergelijking ondergaan de houdbaarheidstest. De planten worden opgekweekt op twee verschillende bedrijven; The Mastergrowers en Sonneveld Plants. Hierdoor kan de eventuele invloed van de teeltomstandigheden in de houdbaarheid tot uiting komen. De resultaten dienen als informatie voor de veredelaars en telers, waarin de potentie van een cultivar wordt gescand voordat deze in productie gaat. Van de 288 planten hebben er 12 de eindstreep niet gehaald, dit resulteert in een uitvalpercentage van 4,1%. Wat in vergelijking met vorig seizoen een stuk lager is: 6,7 %. Het eindverslag is onderstaand te downloaden.

Webinar 'AOW in zicht'

Ieder jaar stromen werknemers op basis van leeftijd uit. Zij AOW ontvangen en een pensioen. In het eerst volgende Webinar van BPL gaat ons pensioenfonds in op vragen als: hoe werkt AOW aanvragen, kan ik een dag korter gaan werken, welke…

Glastuinbouw Nederland - © 2024