Ruimen, werken met loonwerkers en hygiëne in tomaat

Het ruimen van het oude tomatengewas staat voor veel onbelichte gewassen voor de deur. De huidige situatie rondom ToBRFV zorgt ervoor dat er in deze periode extra aandacht nodig is voor hygiëne.

Ook al meent u vrij te zijn van virus, u kunt het in een oud gewas over het hoofd gezien hebben. Maak goede afspraken met de loonwerker. Met name het gebruik van schone doeken door de loonwerker is van groot belang. De volgende tips zijn van belang bij het ruimen van het gewas voordat u met ontsmetten begint:

  • Zorg dat gewasresten op een slimme plaats op uw erf worden gelegd zodat er minimaal doorheen wordt gereden met vervoer (alle wielen) dat van en naar uw bedrijf gaat. Zorg dat vocht uit hopen gewas of matten wordt afgevoerd naar het riool.
  • Voorkom bij het versnipperen dat er plantsap van het betonpad in de paden wegloopt. Het betonpad kan prima worden ontsmet, maar de grond ernaast niet.
  • Doeken en machines moeten zijn gereinigd en ontsmet voordat ze op uw bedrijfsterrein komen. Visueel moet het er in ieder geval al schoon uit zien.
  • Laat doeken en machines nogmaals op het erf reinigen en ontsmetten voordat de loonwerker de kas ingaat.
  • Ook bij vertrek zou het gepast zijn dat wederom alles wordt gereinigd en ontsmet. Alles dubbel doen is voor u, maar ook voor de loonwerker en de klant van de loonwerker na u, wel zo veilig.
  • Let erop dan er geen vastgekoekt vuil en/of los vuil op de apparatuur zichtbaar is.
  • Bij voorkeur worden de apparatuur en doeken ook gereinigd alvorens ze op uw eigen andere locatie(s) worden gebruikt. U weet namelijk nooit zeker of alle afdelingen vrij zijn van besmetting. In een oud gewas zou u het beeld over het hoofd hebben kunnen zien.
  • Verder is het van belang dat ook het personeel van de loonwerker zich aan de hygiëneregels voor bezoekers houdt. Bij ToBRFV is het, ook als het gewas er niet in staat, van belang dat alle bezoekers een overall en dergelijke dragen.
  • Nadat gewas en substraat van het bedrijf zijn, wordt nog extra aandacht besteed om alle organische resten uit de paden te halen. Met stofzuigers en/of een bezem worden alle losse resten verwijderd. Als alles weg is uit de kas, maak dan ook het betonpad en erf eerst echt vrij van gewasresten.

Annelies Hooijmans (Glastuinbouw Nederland) en Ines van Marrewijk (Groen Agro Control)

Glastuinbouw Nederland - © 2024