Samen zuiver: Gebiedsgerichte aanpak werkt

De glastuinbouwsector heeft in oktober 2015 een akkoord op hoofdlijnen gesloten met diverse partijen die betrokken zijn in het waterdossier en gewasbescherming.

Doel van het hoofdlijnenakkoord is het bereiken van een synchronisatie tussen diverse wetgevingen voor de bedekte toepassing van gewasbeschermingsmiddelen en heldere regelgeving rond waterkwaliteitsverbetering. Omdat gewasbeschermingswetgeving geen beperkingen of uitzonderingen kent voor kleine bedrijven, krijgen alle ondernemingen met glasopstanden en diverse tunnelcontructies die vallen onder bedekte teelt, te maken met de gemaakte afspraken.

Het akkoord is gesloten met het Ministerie van Economische Zaken, het Ministerie van Infrastructuur en Milieu, Nefyto, Unie van waterschappen, VNG, LTO Nederland en LTO Glaskracht Nederland. Het akkoord geeft ruimte voor maatwerk dat past bij de eigen situatie, maar legt de verantwoordelijkheid om tot dat maatwerk te komen bij de onderneming.

Aantoonbare nul-lozing
Een bijzonder aspect is de aandacht voor watersystemen in het bedrijf en de verantwoordelijkheid daarvoor die bij de ondernemer ligt. Een bedrijf dat aantoonbaar geen restwater heeft hoeft ook geen restwater te zuiveren, en heeft geen zuiveringsapparatuur nodig indien het gebruik maakt van gewasbeschermingsmiddelen. Het initiatief om te komen tot een niet-lozen protocol ligt bij de ondernemer, als toepasser van gewasbeschermingsmiddelen.

Ondernemers zijn zelf verantwoordelijk voor dat niet-lozenprotocol en krijgen een toetsing door het bevoegd gezag, meestal het regionale waterschap. Het is geen ‘diploma’ of ‘certificaat’ maar borgt de situatie op dat moment. Voor de waterschappen is dat een nieuwe rol. Vandaar dat hoogheemraad Patrick van der Broek van Waterschap Limburg de voorlichtingsavondavond opende en hierbij duidelijk stelde: “Wacht niet af, maar ga aan de slag als je denkt te kunnen aantonen dat je geen restwater loost”.

Meer informatie over deze uitwerking van het akkoord op hoofdlijnen vindt u op www.glastuinbouwwaterproof.nl 

Waterschap Limburg beheert vijf van de tweeëntwintig landelijke meetpunten die landelijk beleidsbepalend zijn voor de bedekte toepassing van gewasbeschermingsmiddelen. De vijf meetpunten in Noord-Limburg  wijken niet af van de landelijke trend. Veelgebruikte gewasbeschermingsmiddelen worden nog steeds te vaak normoverschrijdend aangetroffen. Het ingezette beleid moet leiden tot de beoogde waterkwaliteitsverbetering. Het pilotproject Samen Zuiver heeft in 2016 geleid tot een vermindering van het aantal normoverschrijdingen. Die lijn moeten we doortrekken naar de toekomst.

Foto: Laurens Eggen

Jean Aerts

Glastuinbouw Nederland - © 2024