Samenwerken aan zuiveringsplicht

Het ministerie van Infrastructuur & Milieu (I&M) heeft het voornemen aan glastuinbouwbedrijven een zuiveringsplicht voor gewasbeschermingsmiddelen op te leggen. Deze zuiveringsplicht gaat in op 1 januari 2018. Dit is nodig omdat bepaalde middelen momenteel niet worden gezuiverd door de afvalwaterzuiveringsinstallaties (AWZI’s). Deze stoffen blijven dus in het water aanwezig, ook na zuivering. Om dit tegen te gaan, wordt de zuiveringsplicht opgelegd.

Tuinders worden verplicht om gewasbeschermingsmiddelen uit hun afvalwater te zuiveren. In een Pilot Westland hebben LTO Glaskracht Nederland en Delfland onderzocht of tuinders hiervoor tegen betaling gebruik kunnen maken van afvalwaterzuiveringsinstallatie Nieuwe Waterweg in Hoek van Holland. Hier komt namelijk al een groot deel van het bedrijfsafvalwater van glastuinbouwbedrijven uit het Westland terecht.

Uit het onderzoek komt naar voren dat het centraal zuiveren van afvalwater met gewasbeschermingsmiddelen op AWZI Nieuwe Waterweg een optie is. Het ministerie van I&M, LTO Glaskracht Nederland, de gemeenten en de waterschappen gaan de uitkomsten van de diverse pilots in Nederland nader onderzoeken en uitwerken.

Voor het werkgebied van Delfland moet de sector in overleg met de gemeenten en Delfland aangeven welke keuzes zij gaan maken om te voldoen aan deze zuiveringsplicht per 2018.

Bron foto: Guido Benschop

Hoogheemraadschap van Delfland

Glastuinbouw Nederland - © 2024