Samenwerking in EU voor kleine teelten

Samen knokken voor een effectief middelenpakket voor kleine teelten (minor uses) in Europa blijft noodzakelijk. Elke mogelijkheid om Europees breed knelpunten aan te pakken moet worden benut, want het aantal knelpunten in de Nederlandse glastuinbouw en zomerbloemensector neemt nog steeds toe.

De Coördinatoren Effectief Maatregelenpakket (CEMP) van LTO Glaskracht Nederland hebben een actieve bijdrage geleverd aan de onlangs in Dublin georganiseerde meeting van de Commodity Expert Groups voor Fruits & Vegetables en de CEG-Ornamentals.

Geen geharmoniseerde lijst “Europese kleine teelten”
Een probleem voor een goede samenwerking bij het oplossen van knelpunten in kleine teelten, is het gegeven dat niet elke lidstaat een transparante lijst heeft waarop staat wat als kleine teelt beschouwd wordt. Ook hanteren veel lidstaten eigenhandige criteria voor het vaststellen wat een kleine teelt is. Ook Nederland heeft een eigen nationale definitie. Hierdoor kunnen er onderling grote verschillen zijn. In Nederland ligt de areaalgrens voor bedekte kleine teelten op duizend hectare, maar in veel andere landen ligt deze grens veel hoger, zelfs tot tienduizend hectare in Duitsland.

De wens om hierin meer harmonisatie te krijgen is tijdens de meeting ook weer benoemd. Daarnaast heeft LTO Glaskracht Nederland dit onder de aandacht gebracht van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit.

Eu-MUDA database
Omdat samenwerken ook een bepaald format vraagt. Is hiertoe ook een EUMUDA database beschikbaar gekomen. Voor iedereen toegankelijk is de zeer grote lijst met knelpunten, bron hiervan is het C-IPM Eranet en een Reference list van teelten die per lidstaat als kleine teelt worden aangemerkt. Daarnaast zijn beschermde gedeelten bestemd voor de leden van de diverse Commodity Expert Groups. Vanuit diverse lidstaten kunnen hierin gegevens worden ge-upload die gedeeld mag worden en als basis gebruikt kunnen worden voor uitbreidingen van etiketten.

Glastuinbouw Nederland - © 2024