Schoon water: praktische tips tijdens teeltwisseling

De teeltwisseling staat weer voor de deur, een goede gelegenheid om het bedrijf eens goed schoon te maken en om technische aanpassingen uit te voeren.

Bij de teeltwisseling kunnen er afvalwaterstromen ontstaan, die de rest van het jaar niet vrijkomen, zoals het reinigingswater van het recirculatiesysteem. Bovendien zorgt b.v. het uitdraineren van nieuw substraat bij de start van de teelt voor veel extra drainwater. Het is belangrijk dat dit water niet in de sloot terecht komt, omdat hier vaak stoffen in zitten die daar niet horen. Dat geldt niet alleen voor het water dat in de kas wordt gebruikt, maar ook daarbuiten. Soms wordt allerlei apparatuur buiten de kas schoongemaakt. Hier kunnen biociden bij worden gebruikt die ook niet in de sloot horen.

In de afgelopen jaren is in het Westland veel geïnvesteerd in het aansluiten van glastuinbouwbedrijven op de riolering. Een gezamenlijke actie van ondernemers, gemeenten, het Hoogheemraadschap Delfland en LTO Glaskracht Nederland. Resultaat: in het Delflandse gebied is 98% van de glastuinbouwbedrijven aangesloten op de riolering.

De hoop was dat we daardoor een verbetering in de waterkwaliteit zouden zien. Helaas bleek dat nog niet het geval en zijn er aanvullende acties nodig. Vanuit Delfland is het project ‘Gebiedsgericht monitoren en handhaven’ gestart. Een manier om per glastuinbouwpolder via intensieve metingen, gerichte communicatie, bedrijfscontroles en samenwerking met andere diensten (zoals LTO, de NVWA en omgevingsdiensten) te werken aan schoner water. Én aan bewustwording bij individuele tuinders. Ook u kunt meedoen en bijdragen.

Uit deze samenwerking blijkt namelijk dat tuinders met relatief eenvoudige (en dus meestal goedkope) middelen al een hele verbetering kunnen bereiken in wat er de kas uit stroomt. Wat tegelijkertijd een grote stap voorwaarts oplevert richting maatschappelijk verantwoord ondernemen en een gezonde leefomgeving. Iets waar iedereen baat bij heeft.

Wilt u deze uitdaging ook aangaan? Lees dan <link file:5993 download>de tips en kijk wat u kunt doen.

Hoogheemraadschap Delfland

Webinar 'AOW in zicht'

Ieder jaar stromen werknemers op basis van leeftijd uit. Zij AOW ontvangen en een pensioen. In het eerst volgende Webinar van BPL gaat ons pensioenfonds in op vragen als: hoe werkt AOW aanvragen, kan ik een dag korter gaan werken, welke…

Glastuinbouw Nederland - © 2024